Portal 072info

EU pomaže ekonomske reforme u BiH

EU

Proširenje pregovora o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa između EU i BiH na poglavlje 23, koje se odnosi na pitanja vladavine prava, kao i najavljena pomoć u pripremi programa za ekonomske reforme, pozitivni su signali EU koje treba iskoristiti, smatraju predstavnici BiH i RS.

Većina domaćih političara smatra da, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, BiH treba dati drugačiji pristup i omogućiti da prije kandidatskog statusa na određeni način otpočne pregovore o nekim poglavljima.

Nakon što su propali posljednji pregovori o implementaciji te odluke, a Štefan File, evropski komesar za proširenje, se povukao iz tog slučaja, on je najavio da će strukturalni dijalog između BiH i EU biti proširen na neke članove poglavlja 23 zbog odlučnije borbe protiv korupcije. Poručio je i da se EU ne povlači iz BiH, već nastavlja svoj anganžman fokusirajući se na jačanje ekonomskog upravljanja.

U Delegaciji EU u BiH kažu da je predloženo proširenje inicijative Evropske komisije u skladu s postojećim ciljevima strukturalnog dijaloga. “Na inicijativi se radi i za očekivati je da će dobiti veći zamah u narednim sedmicama”, rekli su u Delegaciji.

Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, pozvao je danas EU da pomogne BiH i da se ne čeka kandidatski status i formalno pregovaranje o čitavoj stečevini EU, već da se jačaju institucije da bi mogle da se uhvate u koštac s realnim problemima.

“Moguće je neke segmente iz ovih poglavlja koji su kapitalni problemi za građane BiH ‘napasti’ kroz strukturalni dijalog i mekši birokratski pristup”, rekao je Lagumdžija, naglašavajući da je BiH potrebno dati svježiji i kreativniji način pristupa reformama.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog Obora za evropske integracije i regionalnu saradnju, kaže da je sam dijalog o reformi pravosuđa veliki uspjeh u smislu otvaranja pregovora o nekim pitanjima, iako formalno-pravno BiH nije otvorila pregovore.

“Mnogo je oblasti u vezi s kojima u BiH nema problema, kao što su ekologija, bezbjednost hrane itd., a o kojem se može razgovarati i prije nego što se formalno-pravno otvore pregovori”, kaže Mazalica.

Skup u Londonu

Novi pristup EU u ekonomskom smislu još nema formu, ali već u ponedjeljak na skupu koji Evropska banka za obnovu i razvoj organizuje u Londonu i na kojem će govoriti File moglo bi se znati više detalja.

“Cilj je pomoći zemljama da vlastitio upravljanje prilagode evropskom modelu koji se mijenja”, rekli su Delegaciji EU.

Nezavisne

Podijelite članak