Portal 072info

EU uvodi nova pravila za prijelaz granica: Uz crvenu, narančastu i zelenu uvodi se još jedna zona

99ad28896fd1e53d16a2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Umjesto da svaka država članica EU to radi pojedinačno prema vlastititm kriterijima, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) uskoro će, na temelju ujednačenih podataka dobivenih iz nacionalnih izvora svake države članice, u tjednom ritmu objavljivati sveobuhvatnu mapu Europske unije s označenim zelenim, narančastim, crvenim i sivim zonama, koje signaliziraju epidemiološku situaciju s koronavirusom i otvorenost granica za slobodna putovanja unutar EU.

Europska je komisija jučer, naime, iznijela takvo rješenje u sklopu prijedloga o boljoj ujednačenosti nacionalnih mjera koje se tiču Covida-19 i prelaska granica. Sada se o tome trebaju usuglasiti države članice kroz raspravu u Vijeću EU, no ovo su novosti iz Komisijina prijedloga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja slobode putovanja ako u državi, u kojoj se na Covid-19 sedmično testira najmanje 250 na 100 hiljada stanovnika, broj novozaraženih ne prelazi 50 na 100 hiljada stanovnika tokom razdoblja od 14 dana ili ako je postotak pozitivnih rezultata od svih provedenih testiranja manji od 3 posto. Gdje su ispunjeni ti kriteriji, oznaka može biti ili zelena ili narančasta.

Zelena ako je broj novozaraženih manji od 25 na 100 hiljada unutar 14 dana i ako je postotak pozitivnih rezultata manji od 3 posto od ukupnog broja testova. A narančasta oznaka za područja gdje je prva brojka manja od 50, a druga veća od 3 posto ili je prva brojka između 25 i 150, a druga brojka je manja od 3 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Putovanja iz zelenih zona bila bi potpuno slobodna, bez ograničenja. A za putovanja iz narančastih države bi mogle, ako je to opravdano, propisivati testiranje prije ili nakon povratka.  Crvenom bojom označavala bi se područja u kojima je više od 50 novozaraženih na 100 hiljada stanovnika u 14 dana i pozitivni testovi na Covid-19 premašuju 3 posto. Ili područja u kojima je samo broj novozaraženih veći od 150 na 100 hiljada u 14 dana, bez obzira na postotak pozitivnih testova. Sivom bojom označavala bi se područja za koja jednostavno nema dovoljno kvalitetnih podataka ili je broj testova provedenih na 100 hiljada stanovnika manji od 250 u sedam dana.

Države bi mogle zahtjevati od putnika koji dolaze iz crvenih ili sivih zona da se podvrgnu obaveznoj karanteni ili testiranju po povratku, s time da je testiranje opcija koja se preferira.  Komisija predlaže da se svi drže istih kriterija i da se bojama ne označavaju čitave države, već regije unutar tih država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osnovni je princip nediskriminacija. – Treba tretirati jednako sve građane EU i sve države članice EU – kaže europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Večernji presjek sa KCUS-a: Povećava se broj inficiranih u dva kantona

072info.com

Krizni štab FBiH donio nove mjere, stiže važna izmjena

072info.com

U BiH registrirano 280 novozaraženih i pet preminulih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)