EU uvodi “tamno crvenu zonu” na COVID-19 mapi, brža donacija vakcina Balkanu

vakcinacija 2

Evropska Unija uvodi još jednu zonu na COVID-19 mapi, najavila je predsjednica Evropske Komisije (EK) Ursula von der Leyen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biće to prema njoj “tamno crvena zona” koja pokazuje gdje je najveće prisustvo korona virusa.

“Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju prije polaska, a po pristizanju će biti obavezan karantin”, najavila je von der Leyen nakon samita u formatu video-konferencije u četvrtak uveče (21. Januar) kako bi članice EU koordinisale mjere za suzbijanja zaraze COVID-19.

Upravljanje granicama unutar EU je u ekskluzivnoj nadležnosti članica tako da svaka ima svoja pravila.

Zemlje članice EU su raspravljale o mogućoj potvrdi vakcinacije koju su pokrenule neke države čija ekonomija zavisi od turizma. Neke druge zemlje članice su pokrenule pitanje potpune zabrane nebitnih putovanja kako unutar EU tako i van bloka.

Međutim, oko ova dva pitanja nema saglasnosti. Kada je riječ o potvrdi vakcinacije, kako je objasnio predsednik Evropskog vijeća, Charles Michel, to zahtijeva dodatna objašnjenja oko zajedničkih elemenata, kao i “kad kako i u kojom okolnostima bi se ova potvrda koristila”.

Sa druge strane, lideri zemalja EU su se složili da ne zatvore untrašnje granice EU ali je najavljeno zaoštaravanje mjera putovanja.

Evropska Unija (EU) uvodi novi mehanizam koji će omogućiti bržu distribuciju vakcina protiv COVIDA-19 u zemljama Zapadnog Balkana, najavila je Ursula von der Leyen.

Ona nije bila u stanju da se obaveže vremenskim okvirima kada bi prve vakcine pristigle u region.

“Uspostavljamo mehanizam u EU za dobijanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susjedstvu na Zapadnom Balkanu”, izjavila je von der Leyen potvrdivši da su evropske institucije preduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja vakcine te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstsvo.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju evropske vakcine, Von der Leyen je samo kratko rekla “što je prije moguće”.

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do ljeta vakcinišu 70 posto stanoviništva. Susjedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će da nabavljaju vakcine preko COVAX-a koji je namijenjen za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najvjerovatnije imati višak vakcina protiv COVID-19.

“Ovo su pitanja od vlastitog interesa – što duže virus cirkuliše, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da dijelimo vakcinu sa trećim zemljama”, poručila je predsednica EK Ursula von der Leyen.