EU za Zapadni Balkan: BiH kandidovala pet projekata, svi se odnose na Koridor 5C

Tunel Zenica Donja Gracanica 1

Krajem decembra trebali bi biti odobreni prvi projekti Evropske unije iz Ekonomsko-investicijskog paketa za Zapadni Balkan. Neki projekti zemalja regije već su stigli u Brisel. Bosna i Hercegovina kandidirala je pet i to najviše iz oblasti infrastrukture.

Svih pet infrastrukturnih projekata, koje je Bosna i Hercegovina predložila Evropskoj uniji, odnose se na Koridor 5C – četiri kao dio autoputa Koridora 5C i jedan u okviru željezničke pruge. Inače, za Koridor 5C već ranije je odobreno 220 miliona eura. Kako su kazali iz Delegacije Evropske unije, projekti koje je kandidovala naša zemlja trenutno su u fazi evaluacije. Što se tiče projekata iz oblasti električne energije, Bosna i Hercegovina će biti uključena u interkonekciju sa Hrvatskom, a pored ovog projekta bit će uključena i u izgradnju digitalne inftrastrukture, javlja BHRT.

“Drugi projekti koji se planiraju u budućnosti su veza Sarajevo – Podgorica od glavnog grada do glavnog grada i Južni gasni interkonektor između BiH i Hrvatske, dok je deminiranje rijeke Save vodeći projekat za koji je već odobren grant od WBIF-a”, saopštili su iz Ambasade EU u BiH.

S obzirom na to da veći dio plana Ekonomsko-investicionog paketa obuhvata infrastrukturne projekte, brojna istraživanja prema riječima ekonomista pokazuju da u BiH upravo zbog nerazvijene infrastrukture, godinama trpi ekonomija.

“Suština ove priče je upravo da se unaprijedi ili razvije nova infrastruktura, a to će da omogući ekonomski rast, pa onda i zapošljavanje, kreiranje povoljnog ambijenta. Bilo bi poželjno da se što prije krene s realizacijom, mada praksa pokazuje da je upravo ta realizacija problematična u BiH”, rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Copy

Ipak, Bosna i Hercegovina je ponovo zbog svoje nedoslijednosti i nefunkcionalnosti dobila vrlo jasno upozorenje iz Evropske unije. Bez efikasne vlasti nema ni investicija.

“Da bi u potpunosti ostvarila koristi ovog Plana, Bosna i Hercegovina mora imati potpuno funkcionalne institucije na državnom nivou. Ako se dosadašnja blokada rada institucija nastavi, BiH rizikuje da izgubi ključne investicije”, saopštili su iz Ambasade EU u BiH.

“Ovdje mislim da je najbitnije da čitav region i Evriopsku uniju, sa tim projektima koji imaju faze odnosno određene sektore, da produže čitav taj proces kroz fazno pridruživanje koje sad realno prvo odnose na jedinstveno tržište. To je nekako cilj svih tih projekata da se obezbjedi neka koordinacija među zemljama”, kazao je Faris Kočan, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani.

Inače, ovim paketom finansijske pomoći zemljama Balkana koji je usvojen još u oktobru 2020 godine, Evropska unija dala je jasan signal da će upravo kroz ove projekte, zemlje Zapadnog Balkana prema evropskim integracijama ići kroz fazno pridružuivanje, jer raniji proces pristupanja nije dao rezultate.

Prethodni članakHadžihafizbegović: Nagrade su dug majkama Srebrenice, nikome se ne ponovio genocid
Sljedeći članakZADRUGARI OSTALI U ŠOKU: Lepi Mića se ”rashladio” u ove hladne dane (VIDEO)