Portal 072info

EU zahtijeva da se hitno zaustavi rat između Armenije i Azerbajdžana

873x400 1220
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednici država i vlada zemalja članica Evropske unije u petak ujutro pozvali su da se odmah prekine nasilje koje je nedavno izbilo između Azerbajdžana i Armenije zbog sporne regije Nagorno-Karabaha.

– Gubici života i danak civilnog stanovništva su neprihvatljivi – reklo je Evropsko vijeće u izjavi objavljenoj u Briselu za vrijeme samita EU-a.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Rješenje ne smije biti vojno nego bi se Armenija i Azerbajdžan trebali angažirati u temeljnim pregovorima bez uslova, dodaje se u izjavi.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Jozep Borel (Josep Borell) razmotrit će potencijalne načine pružanja evropske potpore.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Francuska, SAD i Rusija objavili su zajedničku izjavu u četvrtak u kojoj se poziva na prekid vatre i osuđuje eskalacija nasilja.

Azerbajdžan i Armenija zadnjih dana vode intenzivne borbe zbog Nagorno-Karabaha koje kršćanske armenske snage drže desetljećima, a međunarodna zajednica ga smatra dijelom većinski muslimanskoga Azerbajdžana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Više od 100 ljudi, uključujući nekoliko civila, ubijeno je u sukobima koji su počeli u nedjelju. To su najkrvavije borbe između dviju susjednih bivših sovjetskih zemalja u protekle četiri godine.

Avaz

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6