s 171


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Evropska unija (EU) će primorati kompanije za vakcine da poštuju njihove sporazume o isporuci, rekao je u nedjelju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

– Namjeravamo primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore koje su potpisale, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju – rekao je Michel.

– Vidjet ćemo trebamo li zasukati rukave i boriti se iz razloga koji objašnjavaju kašnjenja – rekao je istaknuvši kako blok želi “transparentan dijalog” od proizvođača vakcina.

Pfizer/BioNTech najavio je prošle sedmice da će privremeno usporiti isporuke vakcina u Evropu. Kompanija je objasnila odgađanje zbog raspodjele kapaciteta kako bi poboljšali dugoročnu proizvodnju.

U petak je AstraZeneca, također, obećala isporučiti manje količine od onih koje su prvobitno dogovorene.

EU s 450 miliona stanovnika sklopila je sporazume sa šest proizvođača vakcina – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline – o kupovini oko 2,3 milijarde doza vakcina.

U novoj strategiji objavljenoj u utorak, Evropska komisija predložila je državama članicama EU da ubrzaju kampanje vakcinacije kako bi do ljeta imunizirale najmanje 70 posto odrasle populacije.

Anadolija