EUFOR će pomoći BiH koliko god bude mogao

Podijelite vijest

Vojnici EUFOR-a koncentriraju svoje resurse i u pripravnosti su da pruže podršku vlastima BiH u poplavljenim područjima. Jutros je EUFOR od Ministarstva sigurnosti BiH primio zvaničnu molbu za pružanje pomoći u poplavljenim područjima.

EUFOR pomno prati situaciju vezanu za poplave od trenutka primanja prve informacije i molbe za pružanje podrške lokalnim vlastima. U Glavoj komandi EUFOR-a odmah je uspostavljen krizni tim za pružanje pomoći u okviru raspoloživih sredstava i mogućnosti. Oko 130 vojnika sa vozilima su u pripravnosti u bazi Butmir. Svi helikopteri EUFOR-a su spremni za djelovanje čim vremenski uslovi budu povoljni, s obzirom na to da trenutni uslovi ne dozvoljavaju sigurne helikopterske operacije iz Sarajeva – kaže se u saopćenju EUFOR-a.

Kako se dodaje, obavljen je jedan izviđački let helikopterom, ali se helikopter morao vratiti u bazu zbog nepovoljnih uslova.

Kamioni EUFOR-a prevezli su iz područja Konjica do kasarne u Rajlovcu čamce rafting klubova koji će pružiti pomoć pri evakuaciji ljudstva. Dobivene su i još dvije molbe za pomoć helikoptera u području Šekovića i Maglaja, ali ta operacija je još na čekanju.

Zračne operacije bi, kako se navodi u saopćenju, još uvijek bilo teško izvoditi, ali čim se uslovi poprave, EUFOR će angažirati svoje zračne kapacitete.

– EUFOR će pomoći BiH koliko god bude mogao kada se bude tražila konkretna pomoć – kaže se u saopćenju.

Cafe.ba/Fena