EUFOR se premjestio u kasarne u Orašju i Bijeljini

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez (SDP), gost je Pressinga na N1, gdje je ekskluzivno otkrio da je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju. “Oni su već tamo”, saopštio je Helez.

Komentarišući ponovno zapštrenu političku retoriku predsjednika RS Milorada Dodika, koja obiluje i najavama konkretnih poteza ka napuštanju državnih institucija, otcjepljenju entiteta i ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom, Helez u Pressingu poručuje – “mirni razlaz je rat”.

“Biće ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti – biće sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat”, podcrtao je.

Danas se, kaže, sastao sa jednim od ključnih čelnika NATO-a.

“Ako mi kažu da su zabrinuti da je ovo ozbiljno… Jasno je javnosti da Dodik ovo ne radi sam i da iza njega stoji Vučić koji se pravi mirotvorac kada dođu oni iz međunarodne zajednice. Poručujem mu da se ne miješa. Nema više straha”, naveo je Helez.

Ponavlja – uslovi za secesiju se nikada neće steći. S tim u vezi, dodaje kako nema nikakvih naznaka o varnicama unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Tenzija unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nema, ali ako se iko odluči da ih napusti – nema više povratka – biće primljeni novi ljudi, gubi se radno mjesto”, naveo je.

Ujedno, ekskluzivno otkriva kako je jučer sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste, odnosno relociraju u kasarnu Orašje i Bijeljinu.

“Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju”, izjavio je Helez u Pressingu.

N1