Portal 072info

EULEX: Nagrada za podatke o ubistvu carinika

Objavljena je nagrada od 27.500 eura za informacije koje će dovesti do hapšenja ubice pripadnika EULEX-a na Kosovu.

Misija Evropske unije na Kosovu (EULEX) ponudila je nagradu od 27.500 eura za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubice pripadnika EULEX-a, Litvanca Audriusa Šenavičiusa, koji je stradao prošle sedmice na sjeveru Kosova.

EULEX-ov tužilac Pascal Persoons potvrdio je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici da je objavljena nagrada od 27.500 eura, za informacije koje će dovesti do hapšenja izvršioca ili izvršilaca ovog ubistva.

Uputio je apel svakome ko ima bilo kakve informacije u vezi sa ubistvom pripadnika EULEX-a da ih podijeli sa policijom.

„Ako ste nešto neobično vidjeli, bez obzira koliko je to malo ili beznačajno po vašem mišljenju, molim vas da to prijavite bilo lokalnoj policiji, bilo EULEX-u. Sve što kažete biće tretirano kao vrlo povjerljivo“, rekao je.

Persoons je naglasio da je potrebna pomoć građana kako bi riješili ovo ubistvo i da je on odlučan da danonoćno radi kako bi odgovorni za ubistvo bili privedeni pravdi.

Saradnja policije

Regionalni komandir kosovske policije Nenad Ðurić istakao je da policija uspostavlja kontrolne punktove i ide od vrata do vrata na području na kojem se zločin dogodio.

Dodao je da kolege iz EULEX-a pružaju potpunu tehničku podršku u vidu forenzičke ekspertize i savjeta, kao i da svakodnevno bar petorica kosovskih policajaca rade sa EULEX-ovim timom na ovom slučaju.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Andrew Carney potvrdio je kako su istražioci iz radnog tijela za Mitrovicu pojačani na dan ubistva timom iz EULEX-a zaduženog za istragu organizovanog kriminala.

„Dvadesetoro istražilaca uključeno je sa strane EULEX-a i svaki dan radimo u tijesnoj saradnji sa policijom Kosova. Pratimo više linija ispitivanja. Zadatak istražilaca biće da istraže svaku liniju ispitivanja do prirodnog zaključka. Međutim, slučaj će biti riješen ovdje, među lokalnim stanovništvom“, kazao je Carney.

Građanima dijeljeni leci

Načelnik Specijalnog tužilaštva Kosova Jonathan Ratel potvrdio je kako je institucija na čijem je čelu preuzela ovu istragu, jer to spada u njegovu izričitu nadležnost kao krivično djelo izvršeno nad međunarodnim službenikom na Kosovu.

Prethodno su EULEX i kosovska policija na sjeveru Kosova građanima dijelili letke u nadi da će doći do određenih informacija koje bi pomogle u rasvjetljavanju ubistva.

Audrius Šenavičius, koji je bio EULEX-ov carinik, ubijen je u zasjedi 19. septembra na putu Kosovska Mitrovica – Raška, u mjestu Balaban na sjeveru Kosova, kada je nepoznata osoba pucala na dva vozila EULEX-a koja su se kretala prema prijelazu Jarinje.

Al Jezeera

Podijelite članak