Euro pao za više od 1 posto u odnosu na dolar, ponovo ispod pariteta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Euro je pao više od 1% u četvrtak, ponovno pavši ispod pariteta s dolarom, nakon što je Europska središnja banka (ECB) podigla kamatne stope, a podaci iz SAD-a pokazali da se najveća svjetska ekonomija oporavila više od očekivanog u trećem tromjesečju

ECB je podigla svoju kamatnu stopu za 75 baznih bodova na 1,5%, što je najviše od 2009. godine, u nastojanju da spriječi da se brzi rast cijena ukorijeni. Daljnja povećanja stopa gotovo su sigurna, ali s obzirom na slabljenje ekonomije, tempo je predmet rasprave.

Dok su se rizici za izgled za rast eurozone pomaknuli prema dolje, centralna banka postigla beznačajan napredak u uklanjanju monetarnog prilagođavanja kroz tri uzastopna povećanja stopa, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde na konferenciji za novinare.

“Općenito gledano, čini se da je Lagarde naznačila zaokret, a da to nije eksplicitno rekla”, rekli su devizni stratezi u TD Securities.

Euro je pao s jednomjesečne najviše razine od 1,0094 u odnosu na dolar ranije tog dana da bi se vratio ispod pariteta s američkim dolarom nakon odluke ECB-a o stopi. Jedinstvena valuta oslabila je 1,1 posto na 0,9969 u 3:20 ujutro. EDT (1920 GMT).

Dolar je ojačao nakon što su podaci pokazali da je bruto domaći proizvod SAD-a porastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto u prošlom tromjesečju, okončavši dva uzastopna tromjesečna smanjenja proizvodnje koja su izazvala zabrinutost da je ekonomija u recesiji.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će se rast BDP-a oporaviti po stopi od 2,4 posto.

Jače cifre o BDP-u od očekivanih uslijedile su nakon niza slabijih od predviđanja ekonomskih podataka posljednjih sedmica koji su izazvali zabrinutost zbog utjecaja agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na ekonomiju, piše Reuters.

GODISNJICA
MARKETING