Euronews o gomilama smeća u Drini: Problem koji uzrokuje ekološku katastrofu

Screenshot 7 19

O gomilama smeća u rijeci Drini je izviještavala jedna od najznačajnijih informativnih televizijskih kuća Euronews. Upozorili su da se dešava ekološka katastrofa u ovom dijelu Balkana.

Njihov sagovornik iz višegradskog udruženja Eko Centar Dejan Furtula je ukazao da smeće ima veliki utjecaj na bioraznolikost. To podrazumijeva da postoje posljedice i po čovjeka.

“Mikroplastiku aposrbiraju ribe, a mi jedemo ribe. Ne postoji infrastruktura za reciklažu. Smeće se spaljuje na deponiji, pa ljudi udišu gasove koji nastaju tom prilikom”, naglasio je Furtula.

Podsjetili su da se smeće gomila u blizini Hidroelektrane Višegrad zbog barijera koje postoje na rijeci. Prirodno okruženje je postalo velika deponija.

Furtula je kazao da se bacaju različiti predmeti u Drinu, pa i veliki kućanski električni uređaji poput frižidera. Napomenuo je da se ovaj problem dešava svake godine.

Kako su naveli u Euronewsu, godišnje bude od šest hiljada do osam hiljada kubnih metara smeća. To ugrožava i rad same hidroelektrane, a vlasti Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore krive jedna drugu za ovaj problem.

Prema procjenama nevladinih organizacija, u jednoj općini u Bosni i Hercegovini, u dvije općine u Srbiji i u pet općina u Crnoj Gori postoji pet ilegalnih deponija uz rijeku Lim kao jednoj od glavnih pritoka Drine.

Prethodni članakPolicija o sinoćnoj raciji u restoranu “Bosna”: Vlasnik će platiti kaznu 2.500 maraka
Sljedeći članakDramatično: Dijelovi dva aviona padali po naseljenim mjestima, ima povrijeđenih (FOTO/VIDEO)