Europa traži od BiH da što prije uvede broj 122 za hitne slučajeve u cijeloj državi

Šesti sastanak Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između  Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas putem video konferencije.

Sastankom je u ime Bosne i Hercegovine kopredsjedavao pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić, a u ime Evropske komisije Mary Teresa Morgan iz Opće uprave za politiku proširenja i pregovore o pristupanju (DG NEAR).  

Predstavnici EU i BiH su razmijenili informacije koje se odnose na oblast informacijskog društva i komunikacijskih tehnologija, provedbu Digitalne agende za Zapadni Balkan, modernizaciju javne  uprave, korištenje e-usluga i kibernetičku sigurnost.

Evropska komisija je pozvala vlasti u BiH da usvoje propise o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima, uključujući odredbe o transparentnosti vlasništva nad medijima i  oglašavanju, te ubrzaju uvođenje broja 112 za hitne slučajeve u cijeloj državi. Preporuka Komisije je, također, da se osigura finansijska nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije, kao i finansijska održivost i politička neutralnost javnih RTV emitera u BiH. 

Usvajanje državne strategije zapošljavanja ostaje jedan od prioriteta, kao i projekat Garancije za  mlade i jačanje mehanizma koordinacije u vezi sa politikama zapošljavanja. Evropska komisija je pohvalila usvajanje akcionih planova za inkluziju Roma. 

Komisija je pozdravila poboljšanja u procesu prikupljanju podataka za sve obrazovne institucije, ali i izrazila žaljenje jer BiH nije osigurala učešće u međunarodnim testiranjima PISA i TALIS, te  preporučila nastavak učešća u testovima TIMMS i ICILS. 

Od bh. vlasti se očekuje da izradi novu strategiju za naučni razvoj i akcioni plan za period 2023 – 2028. godine. 

Na sastanku se razgovaralo i o prioritetima u području kulture, učešću u programu Kreativna Evropa i rješavanju pravnog statusa i finansiranja sedam kulturnih institucija od značaja za BiH.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE