Europol objavio podatke o najtraženijim seksualnim predatorima, među njima ima i Balkanaca

23 12

Europol je objavio listu 18 najtraženijih seksualnih predatora u Evropi koji su u bijegu, a među njima se nalazi i nekoliko njih sa Balkana.

Kako bi dobili pomoć u pronalasku najopasnijih seksualnih manijaka, Europol je pokrenuo kampanju i napravio web stranicu sa njihovim fotografijama, ličnim podacima i informacijama o prijestupu. Kampanja je pokrenuta u 18 evropskih država na web stranici EU most wanted fugitives se može pristupiti iz bilo koje države.

Na listi se nalaze i tri muškarca iz Hrvatske, s Kosova te Bugarske.

Mirko Drašković iz Hrvatske ima 53 godine, osuđen je na tri godine zatvora zbog silovanja maloljetnice, a u bjekstvu je 10 godina. Nesat Bego s Kosova je u Luksemburgu napao dijete mlađe od 11 godina, a nakon što se nije pojavljivao na suđenju za njim je raspisana potjernica. Plamen Ivanov Mitrev je 62-godišnjak kojeg Europol traži zbog silovanja i otmice četiri žene.

Iz Europola su najavili da će naredne četiri sedmice učestalo distribuirati njihove fotografije putem online medija te apeluju na sve da ukoliko prepoznaju nekog od njih prijave policiji ili anonimno putem web stranice.

Copy

Osim njih, trenutno se na web stranici nalazi 41 kriminalac zbog raznih vrsta zločina, a zbog ovakvih kampanja je uspješno uhapšena 91 osoba.

Avaz

Prethodni članakPrepoznajete li razbojnika: Trudnu Sarajku čupao za kosu, oborio na asfalt i opljačkao
Sljedeći članakHaris Škoro: Ispadanje u baražu je katastrofa, u drugoj zemlji davno bi nogirali čelnike saveza