Europom se širi zabrinutost zbog velikog broja zaraženih u Hrvatskoj

PXL 220520 29019596
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Od 1. rujna Hrvatska će se naći na listi ‘crvenih zemalja’ u Slovačkoj uz Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu. Ne preporučuje se putovanje ni u Grčku

Ljudi koji se vraćaju iz zemlje visokog rizika nakon 1. rujna morat će proći desetodnevnu karantenu, javlja ruski portal Pravda.

Ministar zdravstva Marek Krajčí ukazao na broj uvezenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Slovačku. U kolovozu, rekao je, takvi slučajevi čine oko 24 posto ukupnog broja.

Posebno je istaknuo povećani broj uvezenih slučajeva iz Češke, ali i Hrvatske, gdje se, prema njegovim riječima, posljednjih dana situacija značajno pogoršala.

Poljska zabranjuje letove iz 46 zemalja, među njima i Hrvatske

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.

Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

“Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja.. kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju”, kaže se u uredbi.

Hrvatska na danskoj ‘narančastoj listi’

Danska je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, “karantensku” listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno.

“Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantenskih” zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od “29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje”, te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova svoju listu preporuka za putovanje u doba koronavirusa ažurira svakih tjedan dana, na temelju podataka Instituta Statens Serum, prenosi Tportal.