Eurostat: BiH na samom dnu evropskih zemalja kada je riječ o potrošnji stanovništva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosna i Hercegovina zauzima posljednje mjesto u Evropi kada je riječ o potrošnji po stanovniku u 2019. godini saopštili su u analizi iz statističke agencije Eurostat.

Iako Eurostat prvenstveno radi statistiku vezanu za države članice Evropske unije, u statističke podatke ulaze i ostale države evropskog kontinenta.

Eurostat je objavio podatke vezane za dva parametra, a to su bruto domaći proizvod (BDP) te podaci za stvarnu individualnu potrošnju stanovnika (AIC).


Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podaci koje je objavio Eurostat nisu ohrabrujući. Što se tiče podataka za stvarnu individualnu potrošnju, prema podacima ona u BiH iznosi 59% ispod prosjeka zemalja Evropske unije. Stvarna individualna potrošnja u Bosni i Hercegovini tako prema analizi Eurostata stagnira već 3 godine s obzirom na to da su podaci za 2017., 2018. i 2019. identični.

Consumption per capita varied between 58% of the EU average in 🇧🇬 Bulgaria to 135% in 🇱🇺 Luxembourg in 2019 📊 🔹 9 EU…

Objavljuje EurostatUtorak, 15. prosinca 2020.
Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o bruto domaćem proizvodu (GDP). Prema podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je i u toj kategoriji na samom evropskom dnu. U 2019. godini bruto domaći proizvod u Bosni i Hercegovini iznosio je 32% od evropskog prosjeka, što je rezultat identičan onom iz 2018. godine, a bolji je za 1% u odnosu na podatke iz 2017.

Pored Bosne i Hercegovine, kada je riječ o stvarnoj individualnoj potrošnji, na evropskom dnu se nalaze i druge zemlje Balkana, prije svega Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.