Eurostat objavio: Samo je jedna zemlja u Evropi siromašnija od Bosne i Hercegovine

Prema najnovijim podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Evropi. Ta statistička agencija navodi da niži standard imaju jedino građani Albanije.

“Bosna i Hercegovina je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno na 41 posto, i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39 posto prosjeka u Europskoj uniji”, navodi Eurostat.

Od zemalja u regiji najbolja je Crna Gora, koja ima 60 posto europskog prosjeka, slijedi Srbija s 52 posto, Sjeverna Makedonija je na 49 posto, a od članica Europske unije na začelju je Bugarska, koja je na 63 posto prosjeka Europske unije.

“Na razini EU, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu”, navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da su prosjeku Europske unije najbliži Italija, Litvanija i Kipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija u prosjeku zaostaju za 15-ak posto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 posto niže od prosjeka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE