Evakuacija 50.000 stanovnika Hanovera radi bombi iz 2. svjetskog rata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemačke vlasti ovog vikenda će izvesti drugu najveću operaciju uklanjanja bombi nakon Drugog svjetskog rata, a 50.000 stanovnika Hanovera bit će evakuirano iz svojih domova.

Trinaest neeksplodiranih ubojitih sredstava iz 40-ih godina prošlog stoljeća bit će uklonjeno u nedjelju u ovom gradu koji ima nešto više od pola miliona stanovnika, te će kao dio operacije biti evakuirana i bolnica, sedam domova za pružanje njege i tvornica guma, kazali su gradski zvaničnici, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Za one koji budu primorani da napuste svoje domove, grad Hanover je pripremio niz događaja u muzejima, pozorištima i drugim javnim mjestima. Evakuiranim osobama je također osiguran smještaj i hrana.

Hanover je često bio meta savezničkih bombardiranja tokom kasnijih godina rata. Tako je 9. oktobra 1943. godine, oko 261.000 bombi bačena na taj njemački grad.

Njemačke vlasti pod pritiskom su da uklone neeksplodirana sredstva iz naseljenih područja jer eksperti tvrde da bombe s vremenom postaju sve opasnije zbog zamora materijala.

Najveća operacija ove vrste izvedena je na Božić 2016. godine, kada je 54.000 osoba evakuirano iz svojih domova u Augsburgu.

fokus.ba