Evo gdje je najsigurnije sjediti u automobilu

skoda automobil iznutra voznja instagram 696x476 1

Studija otkrila gdje je najsigurnije sedeti u automobilu. Prednja ili zadnja sjedišta? Prema studiji Instituta Insurance for Highway Safety (IIHS) najnesigurnije mjesto u automobilu je – zadnje sjedište.

Prema rezultatima istraživanja, sigurnosni standardi za putnike na prednjim sjedištima su se s vremenom poboljšavali. Oni za zadnja sjedišta su, pak, stagnirali.

Razlike

Prednja sjedišta čuvaju vazdušni jastuci koji se nekad nalaze i na bočnoj strani. Tu su i posebno dizajnirani sigurnosni pojasevi. Pritom se sigurnosne mjere za zadnja sjedišta u većini slučajeva odnose samo na sigurnosne pojaseve koji pomažu u ublažavanju posljedica sudara.

Kada se radi o kvalitetu sigurnosnih pojaseva, stručnjaci s IIHS-a navode kako su pojasevi na prednjim sedištima efikasniji što se tiče sigurnosti. To se odnosi na način na koji pojasevi kontrolišu napetost i jačinu kočenja. Takve funkcije nekada nisu prisutne kod pojaseva na zadnjim sedištima.

Ilustracija

Tehnologija je uveliko unaprijedila sigurnost putnika koji sjede u prednjem dijelu automobila. Posebno kada se radi o vazdušnim jastucima i sigurnosnim pojasevima koji zajedno rade kako bi zadržali tijelo u određenom položaju. Za razliku od toga, putnici na zadnjem sjedištu su do određene mjere zakinuti za takve prednosti. Tako stoji u saopštenju koje je izdao IIHS.

U svom istraživanju naučnici su proučavali 117 sudara. U njima su putnici na zadnjem sjedištu bili povrijeđeni ili su poginuli.

Pojasevi i jastuci

Otkrili su kako je jedan od uzročnika bilo, nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Međutim, u 37 slučajeva kojima je bilo žrtava naučnici smatraju kako su putnici mogli preživjeti da su imali kvalitetnije pojaseve i vazdušne jastuke.

Pixabay

Većinom su bile prisutne povrede grudnog koša, a najsmrtonosnije su bile povrede glave. U nekim slučajevima putnici na zadnjem sjedištu su pretrpeli gore povrede od onih na prednjem. Prema stručnjacima, to je dokaz da sigurnosne mjere nisu bile jednake.