Portal 072info

Evo gdje završavaju vaše fotografije s Facebooka

Jeste li se ikada pitali gdje se nalaze sve vaše fotografije koje objavljujete na Facebooku? Tech Insider objavio je zanimljiv video u kojem je objašnjeno što se zapravo događa i kako se fotografije pohranjuju.

Naime, smještene su u ogromnom Facebookovom skladištu u Lulei u Švedskoj. A čak i ako ih izbrišete, one će tamo ostati spremljene. Prostor je velik oko 98 hiljada kvadratnih metara i sadrži na desetine hiljada servera. “Preko milijardu korisnika svake se nedjelje loguje na Facebook gdje stavljaju lične fotografije, snimke i tekstove, a za toliko podataka potrebni su jako veliki prostori i serveri”, navodi Insider.

Iz Facebooka pak poručuju da je njihov podatkovni centar  apsolutno prilagođen zaštiti okoliša. Pokreće ga energija hidroelektrane, a servere hladi prirodno niska temperatura. To je posebno bitno jer za prema podacima Greenpeacea, održavanje ovog prostora zahtijeva količinu energije koju potroši čak pet država.

Ipak, izgleda kako ovaj prostor nije dovoljan za sve fotografije. Zato Facebook sljedeće godine planira otvoriti još jedan.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box