AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Tokom 2019. godine iz Bosne i Hercegovine, točnije s područja Federacije BiH, u inozemstvo je odselilo 767 mladih osoba uzrasta od 18 do 30 godina, dok je od januara do 30. juna 2020. s prostora FBiH odselilo 238 mladih.

Podaci su zasnovani na evidencijama prebivališta i boravišta koje se vode kod Agencije za identifikacije dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA.

Iz Unsko-sanskog kantona tokom 2019. godine odselilo je 187 mladih uzrasta od 18 do 30 godina. Najveći broj mladih otišao je iz Cazina.

S područja Tuzlanskog kantona u inozemstvo je odselilo 159 osoba.

S područja Hercegovačko-neretvanskog kantona odselilo je 78 mladih osoba, dok je iz Kantona 10 32 mladih od 18 do 30 godina.

Iz Zapadno-hercegovačkog kantona odselilo je 43 mladih, a iz Posavske županije 15 osoba, iz Odžaka 5, a iz Orašja 9 i iz Bosanskog Šamca jedna osoba, prenosi Faktor.

Zeničko-dobojski kanton napustilo je 77 mladih stanovnika, najviše iz Tešnja, Žepča i iz Zavidovića.

Ilustracija

Iz Srednjobosanskog kantona u inozemstvo su odselile 83 mlade osobe, a najviše iz Travnika, Bugojna, Kiseljaka i Viteza i Jajca.

Sarajevski kantona napustilo je 93 mladih. Statistički podaci pokazuju da je s područja Općine Novo Sarajevo otišlo pet osoba, iz Centra 13, s područja Općine Novi Grad 21 mlada osoba, iz Ilijaša osam, Vogošće i Hadžića po pet, iz Starog Grada sedam, a najviše s područja Općine Ilidža – 29 mladih.

U periodu od prvog siječnja do 30. juna 2020. godine iz Federacije u inozemstvo otišlo je 238 mladih, najviše iz Unsko-sanskog kantona- 72. Od tog broja 26 je otišlo iz Bihaća, 11 iz Velike Kladuše i 16 iz Cazina.

Iz Tuzlanskog kantona odselilo je 54, po šest iz Tuzle i Srebrenika, a osam iz Živinica i šest iz Srebrenika.

Iz Kantonu Sarajevo u inozemstvo je odselilo 26-ero, iz Novog Sarajeva devetero, iz Starog Grada šest, iz Centra i Novog Grada Sarajevo po dvije osobe, te četiri s područja Ilidže i jedna iz Ilijaša.

Za šest mjeseci ove godine Federaciju je napustilo i 22 iz Srednjo-bosanskog kantona, 16 iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i dvoje iz Bosansko-podrinjskog kantona.

Kanton 10 napustilo je 9 a Zapadno hercegovački 11 mladih osoba.

Iz Zeničko-dobojskog kantona  otišla je 21 mlada osoba, a iz Posavske pet.

Detaljnije podatke i brojke možete pogledati u odgovoru na pitanje zastupnice u Skupštini KS Danijele Kristić iz Zavoda za statistiku SL.