Evo kada će biti poznati najnoviji podaci o rastu BDP-a u FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prvu procjenu stope realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za četvrti kvartal 2022. godine imat ćemo krajem marta, tačnije 31. marta ove godine, rečeno je za Faktor iz Federalnog zavoda za statistiku.

Kao što je poznato, od rasta BDP-a kao i indeksa potrošačkih cijena zavisi procenat povećanja penzija 15. aprila, tačnije njihovo usklađivanje, ali i povećanje naknada boračkih kategorija prema “švicarskoj formuli”.

Podaci o godišnjem BDP-u za 2022. bit će poznati u novembru

Bruto domaći proizvod je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji u toku jedne godine, izraženo u novčanim jedinicama.

– Federalni zavod za statistiku radi obračun godišnjeg i tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a rokovi objave podataka se definišu Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH. Podaci o godišnjem BDP-u za 2022. godinu će biti objavljeni 14.07.2023.godine, prvi rezultati i 22.11.2023. godine konačni rezultati.

Trenutno su raspoložive stope realnog rasta BDP-a za prva tri tromjesečja 2022. godine – kazali su nam u Federalnom zavodu za statistiku.

Dodaju kako je u prvom kvartalu 2022. godine realni rast BDP-a u FBiH u odnosu na isti kvartal prethodne godine iznosio 6,3 posto. U drugom kvartalu zabilježen je nešto niži rast BDP-a i iznosio 5,3 posto, u trećem kvartalu je bio 2,4 posto.

Pad zabilježen u poljoprivredi

Značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima poput informacije i komunikacije 13,9 posto, trgovina naveliko i namalo. Zatim, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 11,1 posto.

Zatim, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 7,2 posto, te prerađivačka industrija 5,5 posto.

Realan pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova i to 0,9 posto.

Faktor