Portal 072info

Evo kako da očistite memoriju i ubrzate vaš Android smartfon (FOTO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razni skinuti fajlovi, fotografije, i podaci koje čuvaju aplikacije najčešće stvaraju nepotrebnu gužvu na Android telefonima, i dodatno ih usporavaju.

Većinu ovih podataka moguće je očistiti, i sačuvati na nekim drugim mestima, što će ubrzati rad smartfona i osloboditi mjesta za druge stvari kao što su muzika, novi sistemski apdejtovi, i nove aplikacije.
Evo nekoliko korisnih saveta kako to možete da uradite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

RAZNI PODACI

Danas pametni telefoni čuvaju više informacije o nama nego mnoge druge stvari. Svaki fajl koji dobijmo mejlom i sačuvamo ga na telefonu može da se prebaci na neki od mnogobrojnih “cloud” servisa kao što su Google Drive, OneDrive ili DropBox.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo je veoma jednostavno da se uradi, a pre nego što počnete najbolje je da se povežete na WiFi konekciju kako ne biste potrošili podatke za prenos u okviru vašeg računa. Google Drive je najpopularniji, a s obzirom da se priča odnosi na Android uređaje najbolje je njega koristiti. Otvorite aplikaciju, odaberete fajlove koje želite da sačuvate u “cloudu” i sačekate da se upload-ovanje završi.

Ukoliko ne znate šta vam najviše zauzima mjesta na memoriji, predlažemo vam da, ukoliko telefon nema već instaliranu neku file menadžer aplikaciju, sa marketa skinete ES File Explorer. Ovu aplikaciju je moguće integrisati sa pomenutim cloud servisima, što će još više olakšati korišćenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FOTOGRAFIJE

Za one koji vole da slikaju, fotografije uglavnom zauzimaju najviše memorije. Svaka slika, u zavisnosti od jačine kamere, zauzima u prosjeku tri megabajta. U cloud aplikacijama možete podesiti da se one samo sačuvaju na njima. Ukoliko vam nisu potrebni originalne fotografije najbolje ih je obrisati i sačuvati na pomenuti način.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe možete USB-om povezati telefon sa računarom i sve slike prebaciti na njega.

PODACI KOJE PRAVE APLIKACIJE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Instaliranje aplikacija uglavnom napravi poseban folder u kojem ona čuva informacije o podešavanjima, slikama i druge podatke. Međutim ovo nisu

jedine stvari koje aplikacije čuvaju na telefonu. Na primjer, svaki put kada pogledamo video na Youtube-u podaci su keširani (sačuvani) na našem smartfonu, što omogućava ubrzano učitavanje sledeći put kada želimo da opet pogledamo isti klip.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aplikacija Clean Master je najbolje rješenje za ovaj problem. Ona će na određeno vrijeme obavještavati o tome da je vrijeme da se očiste “junk” fajlovi. Pojaviće se obavještenje o tome, a sve što je potrebno je da kliknete na notifikaciju , a zatim na “Clean junk”. Pored ovoga ona može da očisti i RAM memoriju od nedavno korišćenih aplikacija što će takođe ubrzati rad telefona.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME