Evo kako da očistite prljave naočale, a da ih ne oštetite

Screenshot 4 1155
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svako ko je utrošio vrijeme na izbor okvira odluku o vrsti stakala i sve to platio, zna koliko je održavanje naočala važno.

Pravilno očistiti prljave naočale teže je no što izgleda.  Ako ste novajlija i još se borite da dobro očistite svoje naočale, evo nekih savjeta.

Kako da vam naočale duže traju?

Prije svega, nikada ih ne skidajte jednom rukom. Tako se krivi ram naočara, a kriv ram znači naočare koje spadaju. Ako ih već često skidate, koristite obje ruke i nosite ih na lančiću, oko vrata. Time ćete smanjiti mogućnost da se izgrebu prilikom odlaganja. Kada ih spuštate na sto, uvijek neka su sočiva gore. I nikada, čak ni privremeno ili u prolazu, ne ostavljajte naočale blizu izvora toplote. Kada ih skinete odložite ih u tvrdu futrolu. Meka futrola, koliko god lijepa, dobra je samo za sunčane naočale. Naočale za vid zaslužuju tvrdu futrolu.

ČITAJ JOŠ:  Marija Šerifović otkrila čime će se baviti kad ode u penziju

Čime da čistite naočale?

Čistom, mekom, pamučnom krpom. Nikada ne koristite papir, ubrus ili maramice, jer one grebu stakla. Pamučna krpica koju izaberete ne smije da ima print i mora da bude meka. Ne dolaze u obzir vuna ili sintetika, jer i one grebu stakla. Krpica koju ste oprali u omekšivaču zaprljaće stakla dodatno. Tako da, sve se svodi na istu pamučnu krpu.

Kako da pravilno očistite prljave naočale?

Najprije ih isperite vodom, i to obilno. Potom možete upotrijebiti čistač. Najbolji čistači sadrže alkohol koji skida i najupornije mrlje. Uvijek trljajte stakla kružnim pokretima sa jedne strane na drugu. Najprije očistite uglove, a potom i sama sočiva. Okvir držite tako da ne dodirujete stakla. To zvuči logično, ali zahtjeva malo prakse. Ne zaboravite da očistite i okvir, zglobove i šrafove. Ne samo što tako sprječavate da masnoće prenesete na stakla, nego i produžavate vijek okviru.

ČITAJ JOŠ:  Šest grešaka koje uništavaju vaš automobil
GODISNJICA
MARKETING