Evo kako da pronađete posao uz pomoć društvenih mreža

Podijelite vijest

Ukoliko tražite posao, a dosta slobodnog vremena provodite na društvenim mrežama, u nastavku pročitajte na koji način na najpopularnijim sajtovima današnjice možete pronaći priliku za posao

Jedan od najvećih problema današnjice je pronaći posao. Traženje slobodnih mjesta je teško samo po sebi, a u ovome vam mogu pomoći društvene mreže. Sve što je potrebno jeste da znate šta treba tražiti na sajtovima kao što su Facebook, Twitter ili LinkedIn. Pretraživanje najrazličitijih profila, haštagova i stranica može vam otvoriti potencijalnu priliku za posao.

Ukoliko na primjer hoćete da pronađete šta se nudi u vašem gradu koristiće # (ime vašeg grada) na Twitter-u. Obavezno na Facebook-u lajkujte sve kompanije u kojima biste voljeli da radite i koje imaju veze sa vašom strukom, i redovno ih pratite.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako pronaći priliku za posao na najpopularnijim društvenim mrežama.

Twitter

U “search bar” unesite ključne riječi koje vas zanimaju u vezi sa poslom, kao što su na primjer poslovi, zaposlenje, i grad koji vas zanima. Haštagovi su takođe veoma korisna stvar. Kucanje #poslovi, #zaposlenje, otkriće gomilu tvitova onih koji traže radnike.

Poslodavci koji hoće da njihov oglas vidi što više ljudi, često će tvitovati oglas sa odgovarajućim haštagovima. Redovno tvitujte i povezujte se sa ljudima koji su u vašoj branši kako biste razmjenjivali iskustva i širili poznanstva.

Obavezno pazite da vaš profil na ovoj društvenoj mreži djeluje profesionalno.

Facebook

Ova društvena mreža neosporan medijski gigant. Većina kompanija stremi da bude što prisutniji u medijima. Lajkovanjem stranica kompanija koje vas interesuju dobijaćete najnovije informacije iz prve ruke, a možda čak i prijave za posao.

Obavezno pogledajte podešavanja privatnosti kako bi se uvjerili da su informacije o poslu i obrazovanju javne, i da budući poslodavci ukoliko budu provjeravali vaš profil mogu da ih vide. Takođe, ne zaboravite da ažurirate profil ukoliko ste promijenili posao ili nešto slično.

Prije nekoliko mjeseci Facebook je dodao “Professional Skills” dio u sekciji “About”. Tu možete dodati sve vještine koje posjedujete i koje ste stekli do sada.

LinkedIn

Ovo je jedina društvena mreža koja ima za cilj traženje posla. Za razliku od Facebook-a, ovde slobodno možete pratiti koga god hoćete jer svi traže poslovne prilike i nove konakte koji će im u tome pomoći. Predlažemo vam da se povezujte sa ljudima koji se bave istim poslom kao vi.

Pored toga LinkedIn ima “jobs board” na kojoj možete pronaći posao u skoro svakoj oblasti. Svaki profil posjeduje i “Endorsements and recommendations” dio, na kojem drugi korisnici sa kojima ste nekada radili neki posao mogu da vas pohvale. Pokušajte da dobijete što više pohvala, što će vaš profil učiniti još popularnijim.

Prema LinkedIn-ovom ekspertu za karijere, Nikol Vilijams, dijeljenje članaka i sadržaja na mreži povećava šanse da vas kontaktira budući poslodavac za čak deset puta. Takođe popunite sve sekcije profila, i redovno ažurirajte svoje radno iskustvo.

Tumblr

Tumblr vam takođe može pomoći u traženju posla.

Pretražujete termine kao što su “zapošljvanje” i “poslovi” i moguće je da ćete naletjeti na neku kompaniju koja traži nove radnike. Ukoliko se bavite nekim kreativnim poslom, počnite da “tamblujete”. Profil koji prikazuje vaša interesovanje, i pun je sadržaja koje ste sami napravili odmah će zapasti za oko budućim poslodavcima.