Portal 072info

Evo kako EU planira odvratiti mlade od pušenja

pusenje-e-cigareta-sve-popularnije-njemackoj-slika-86088

Nacrt zakona kojim se ažurira Direktiva o duhanu, kojim bi se duhanski proizvodi učinili manje privlačnim među mladima, podržali su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta.

Svaka kutija cigareta trebala bi imati natpise s upozorenjem o štetnosti cigareta i ta upozorenja (slike) prekrivala bi 65% površine kutije. Upotreba e-cigareta trebala bi se regulirati kao medicinski proizvod, ali samo u slučaju kada se može dokazati da ako koristimo e-cigarete, one mogu pomoći da osoba prestane s pušenjem ili u suprotnom kao duhanski proizvod.

Trenutna pravila o duhanu zahtijevaju da zdravstvena upozorenja o štetnosti cigareta pokrivaju najmanje 30% površine kutije prednje strane i 40 % stražnje strane. Ako se usvoje novi zakon, ta upozorenja prekrivala bi 65 % površine kutije. Ta upozorenja morala bi imati i slike koje ukazuju na štetnost. Pakiranja s manje od 20 cigareta, koja su jeftinija i dostupnija djeci, bila bi zabranjena.

Zastupnici su također predložili da se upotreba e-cigareta treba regulirati kao medicinski proizvod, ali samo u slučaju kada se mogu dokazati da ona pomažu pri prestanku pušenja. Ako to nije slučaj, onda se e-cigareta tretira kao duhanski proizvod. U tom slučaju proizvod ne može sadržavati više od 20mg /ml nikotina.

E-cigarete također će morati nositi natpise upozorenja, biti sigurni za djecu i konačno, proizvod će biti podložan istim ograničenjima za oglašavanje kao i duhanski proizvodi.

Zastupnici Europskog parlamenta zabranili bi arome u cigaretama i duhanu za motanje, koji čine cigarete još atraktivnijima dajući im karakteristični okus. Mentol cigarete zabranile bi se od 2020. godine. Arome bi bile dozvoljene za vodene lule. Pojedini aditivi, koji su posebno štete zdravlju, bili bi zabranjeni. Aditivi bitni za proizvodnju duhana, kao što je šećer, bit će dozvoljeni.

Dvanaest godina nakon što je trenutna Direktiva stupila na snagu, pušenje je i dalje uzrok smrti oko 700.000 ljudi koji umiru svake godine. Tijekom godina, mjere koje su poduzete kako bi se obeshrabrilo pušenje, pomogle su da se smanji broj građana koji puše sa 40% u EU-12 u 2002. godini na 28 % u EU 27 u 2012. godini

Nacrt zakona mora potvrditi Vijeće ministra 14. ožujka. Države članice trebale bi početi primjenjivati usvojena pravila u roku od dvije godine nakon što Direktiva stupi na snagu..

Index.hr

Podijelite članak