Evo kako je Hawking postao najbogatiji fizičar na svijetu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pedeset pet godina, gotovo cijeli život, Stephen Hawkingje bolovao od neizlječive bolesti amiotrofične lateralne skleroze (ALS), tokom koje su mu se postepeno oduzimali mišići. Na kraju je mogao da komunicira sa svijetom samo pokretima kapaka, ali ga to nije spriječilo da postane jedan od najpoznatijih, ali i najbogatijih fizičara na svijetu.

Prihodi od pisanja knjiga

Iako pripada branši koja se ne vezuje za veliki novac, stekao je bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na oko 20 miliona dolara. Hoking je to uspio zato što je umio dobro da se proda, uprkos bolesti, ili možda upravo zbog nje.

Najviše je zarađivao na knjigama: “Kratka istorija vremena” objavljena je 1988. godine, koja je do danas prodata u više od deset miliona primjeraka. Na svega 256 stranica Hawking objašnjava kako je nastao univerzum, kako se razvija i kako će se razvijati ubuduće. Knjiga je napisana toliko jednostavnim jezikom da i potpuni laici mogu da razumiju često veoma složene fizičke teorije. Knjiga je prevedena na 35 jezika i bila je pet godina na listi bestselera “Sunday Times”.

Budući da se knjiga odlično prodavala, Hawking je 2001. napisao nastavak “Kosmos u orahovoj ljusci”, za koju je 2002. dobio “Aventisovu nagradu za naučne knjige”. Tokom života je sam napisao šest knjiga i još pet zajedno sa kolegama, prenosi Bankar.

Prihodi od naučnog rada

Hoking, međutim, nije bio samo uspješan autor knjiga. Njegove teorije o crnim rupama i porijeklu univerzuma obezbijedile su mu veoma dobro plaćene poslove. Prvo je bio direktor Centra za teoretsku kosmologiju na Univerzitetu Cambridge.

Dobio je i brojna priznanja. Neka, kao što je prijem u “Kraljevsko društvo Londona za unaprjeđenje prirodnih znanja” 1974. godine, ne prate veliki novčani iznosi, ali neka i te kako prate. Godine 2013. Hawking je bio prvi dobitnik nagrade “Breakthrough Award” u vrijednosti od tri miliona dolara, koju dodjeljuje fondacija ruskog preduzetnika Jurija Milnera.

Prihodi od predavanja

Najzad, Hawking je zarađivao od predavanja, koja su bila veoma popularna. Honorari koje je dobijao počev od 2014. vjerovatno su naglo skočili nakon što je u bioskope dospio film “Teorija svega” zasnovan na njegovim memoarima. Glavni glumac Edi Redmejn dobio je “Oskara”.

Iako je znao kako da zaradi, fizičar je tvrdio da ne pridaje preveliki značaj novcu. Za njega je on prije svega bio sredstvo da sebi produži život. Da bi mogao da komunicira sa svijetom morao je stalno da nabavlja nova tehnička pomagala koja su prilagođavana trenutnom stadijumu njegove bolesti.

BANKAR