kafa
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 13:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Postoji li zdrava kafa, pitanje je koje muči mnoge.

NER FIT

I dok njezini ljubitelji tvrde da postoji, stručnjaci se s njima slažu u određenoj mjeri, ali samo ako pripazite na nekoliko sitnica. Kafa odavno nije samo omiljeni jutarnji ritual i napitak, ona nas vjerno prati tokom cijelog dana. Neke drži budnima, nekima daje energiju, a stručnjaci se slažu da je ona itekako dobra za naše zdravlje, ako pazimo kako je pijemo. Dodaci su oni koji je čine nezdravom. Evo na što treba pripaziti.

Izbjegavajte šećere i zaslađivače

Najzdravija varijanta vašeg omiljenog napitka je ona bez ikakvog šećera. A ako je baš morate nečim zasladiti, onda birajte šećer kokosovog cvijeta, agavin sirup ili steviju. Pokušajte postepeno smanjivati slatkoću vaše kafe kako biste je na kraju dana ipak popili bez dodatka sladora. Šećer je najnezdraviji dodatak kafi, kao što je najgori sastojak moderne prehrane. Povezuje se s mnoštvom bolesti i stanja. Kafa bez šećera je najzdravija koju možete popiti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Porijeklo kafe

Tržište danas nudi obilje izbora kada je kafa u pitanju. Na njezinu kvalitetu utječe mnogo faktora. Zrna kave mogu biti izložena raznim pesticidima koji imaju nepovoljan utjecaj na naše zdravlje, stoga se preporučuje konzumacija organske kafe.

Dodaci

Osim šećera, bilo bi dobro izbjegavati dodavanje mlijeka u kafu. A ako već ne možete bez mlijeka u vašoj šalici, probajte pronaći nešto zdraviju varijantu, kao što je bademovo, zobeno ili mlijeko od lješnjaka. Obogatiti je možete na još par načina, dodajte joj malo ekstrakta vanilije ili ubacite u nju malo cimeta. Dobar izbor je i kolagen u prahu, koji podnosi velike vrućine, potpomaže funkcije mozga, smanjuje kolesterol i ubrzava metabolizam. Nekima se zbog srčanih bolesti ili visokog pritiska ni ne preporučuje pijenje crne kafe, eventualno bijele pa ako spadate u tu skupinu, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Ne na prazan želudac

Istraživanja su pokazala kako je ispijanje kafe na prazan želudac veoma štetno za naš organizam. Dolazi do pada šećera u krvi, snižavanja energije i povećanja žudnje za slatkim. Većina ljudi započinje dan posežući prvo za jutarnjom kavom prije doručka, a to može biti razlog umora koji vas nakon toga savlada.

Pokušajte promijeniti ovu naviku, pa pokušajte nešto gricnuti prije nego krenete s ispijanjem kafe, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

LIDER