EU HRVATSKA GRANICA 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Veliku reakciju javnosti izazvala je objava Ambasada Srbije u Zagrebu da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Pozivajući se na revidirane uvjete ulaska u RH od 25. juna 2021. godine, Ambasada na službenoj internet stranici navodi da državljanima Srbije neće biti potrebna potvrda o cijepljenju niti negativan PCR test.

“Državljani Srbije mogu ući u Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o cijepljenju, niti negativan PCR test”, stoji na stranicama Ambasade Srbije, piše Direktno.hr.

Dodajmo da je za odlazak u Srbiju iz Hrvatske potreban negativan test.

Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Odluka se primjenjuje do 30. juna 2021. godine. Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti Covid-19, ako ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Prema neslužbenim informacijama nekih hrvatskih portala, Hrvatska bi trebala od 1. jula ukinuti sva ograničenja za prelazak granice i za državljane Bosne i Hercegovine. 

Naša zemlja, prema posljednjim podacima, ima bolju epidemiološku situaciju kada je riječ o broju novozaraženih i za očekivati je da se ukinu sve mjere na granicama s Hrvatskom.