Evo ko su akteri policijskog nasilja u Mostaru

Podsjećamo, preko društvenih mreža distribuiran je snimak sa nadzornih kamera na kojem se vidi kako dvojica policajaca pred ulazom u jednu zgradu u Mostaru premlaćuju mladića koji je, navodno, prekršio policijski čas.

Ovaj čin brutalnog prekoračivanja policijskih ovlasti jutros je osudio Mario Kordić, gradonačelnim Mostara, koji je “zatražio žurno provođenje istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika koji su svojim nedoličnim ponašanjem narušili ugled policije”.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” jutros je reagiralo i mostarsko tužiteljstvo koje je od Ministarstva unutarnjih poslova HNK-a zatražilo hitnu istragu o ovom besprizornom činu policijskog nasilja. Također, naši izvori navode da su dvojica policajaca, sudionika ovog incidenta, odmah udaljeni s dužnosti, te da će MUP HNK provesti brzu i efikasnu istragu o čijim će rezultatima izvijestiti javnost koja je sa razlogom zabrinuta zbog policijske brutalnosti. U svom saopćenju, kako saznajemo, MUP HNK će se izvinuti javnosti zbog ovog teškog incidenta.

Izvori iz mostarske policije otkrili su i imena policajaca koji su bili akteri ovog nasilja. Riječ je o Jusufu Penavi i Arminu Vrači, pripadnicima interventne jedinice Policijske stanice Centar Mostar, i oni su, dakle, udaljeni sa posla. Pretučeni mladić, za kojeg se zna tek da se preziva Blažević, se nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć uspješno oporavlja.

IZVORcrna-hronika
Prethodni članakKažnjeno više od 100 gostiju restorana, vlasnik uhapšen
Sljedeći članakHoroskopski znakovi koji uvijek glume pred drugima i nikada nisu iskreni