Portal 072info

Evo koja se tri tipa posla najviše traže u inostranstvu

Poslodavci svakodnevno na Portalu “Posao.ba” oglašavaju slobodna radna mjesta za rad u inostranstvu, a zanimanja koja se najviše traže su medicinske sestre, osobe za rad na brodovima i obrtnička zanimanja.

Komentarišući “TOP 10 najboljih radnih mjesta”, iz “Posao.ba” kazali su “Feni” kako su prošle godine proveli istraživanje o stanju na tržištu rada što vrijedi i danas.

U kategoriju najtraženijih zanimanja u BiH spadaju: zdravstvo, obrtničke usluge, informatika – software, turizam, informatika – hardware, elektrotehnika – strojarstvo, telekomunikacije, policija – zaštitarske usluge, energetika i rudarstvo, te građevinarstvo.

Na pitanje je li danas u BiH uopšte moguće naći posao bez političke ili rodbinske “veze”, iz “Posao.ba” kazali su kako, s obzirom da su svakodnevno u komunikaciji s poslodavcima kao i sa osobama koje traže posao, nisu u mogućnosti potvrditi tu tezu, barem kada je riječ o privatnom sektoru.

Privatne kompanije svakodnevno iskazuju potrebu za kvalitetnim i obrazovanim kadrom te im ne ulazi u prilog da zapošljavaju putem rodbinske ili političke linije, budući da su osviještene u pogledu shvaćanja “kvalitetnog” radnika, te odabir selekcije finaliziraju na kandidatu za kojeg procijene da će doprinijeti njihovoj radnom sektoru, naglasili su.

haber.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box