Portal 072info

Evo koji su znakovi da neko laže

Skoro svi ponekad govore neistinu, to mogu biti manje i bezazlene laži, ali mogu biti i velike i ozbiljne. Međutim, čak i one „bezazlene“ mogu uništiti vezu i povjerenje u partnera, pa zbog toga prije nego što partnera pokušate uhvatiti u laži, upitajte se želite li to zaista?!

Za početak, važno je znati zbog čega osobe lažu. Ljudi najčešće govore neistinu kada se ne osjećaju sigurno s istinom. To ne opravdava laž, ali dobro je znati da se ona javlja u vezama u kojima se jedna strana iz bilo kojeg razloga boji neodobravanja, pa odlučuje kako je lakše prešutite istinu. Ako netko smatra kako partner neće dobro reagirati na istinu, vjerojatno će pokušati zavarati ga, piše “Covermagazin“.

Kako prepoznati te laži?

Obično je partneru koji laže u ovakvoj situaciji neugodno. Muškarac koji laže vjerojatno će prestati biti srdačan i dobronamjeran, naglo će se uozbiljiti ili pretjerano šaliti na taj račun. Ako postavite neko pitanje vjerojatno će odgovoriti „Ne znam previše“ ili nešto slično. Možda mislite suprotno, ali postavljanje izravnih pitanja ili forsiranje neće ga natjerati da kaže istinu, najvjerojatnije će zbog toga završiti razgovor i odbiti nastaviti o toj temi. Ali za lašce je tipično i to da jedna laž slijedi drugu. Kada započne s neistinom, ustrajat će na njoj nevažno koliko vi pitali.

Koji su neverbalni signali osoba koje lažu?

-Osobe dok lažu nesvjesno prekrivaju usta rukom. Možda će to napraviti i suptilnije dotičući usne prstom, češkanjem po nosu… Prsti u blizini područja usana uglavnom signaliziraju laž.

-Trljanje očiju. Dok lažu nekome osobe instinktivno skreću pogled, pokušavaju prekriti oči rukama ili žmirkaju.

-Dodirivanje uha. Ovo je gesta koja karakterizira nervozu, a osobe koje lažu uglavnom su nervozne jer ne znaju kakav će učinak njihove riječi imati i što će biti ukoliko ih se otkrije.

-Znanstvenici su otkrili kako laganje može izazvati napetost u vratu, pa ako osoba proteže vrat, dira okovratnik…

-Potvrdno klimanje glavom dok osoba govori „ne“ ili obrnuto. Ako osoba šalje različite signale tijelom od onoga što govori vjerojatno laže.

Kako bez rasprava i svađe možete pokušati zaustaviti takvo partnerovo ponašanje?!

-Pokažite dobru volju i dobre namjere.

-Prema partnerovim osjećajima se ponašajte kao da su vaši.

-Kreirajte atmosferu s nula tolerancije prema međusobnom marketingu. Nemojte dopustiti da vam se partner lažno predstavlja čak i ako znate da je dobronamjerno.

Podijelite članak