Portal 072info

Evo kojim se trikovima služe u supermarketima da potrošite više

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

market

Vjerovatno niste o tome razmišljali, ali proizvodi su strateški posloženi tako da namame kupca da kupi i ono što nije planirao. I dok su jedni jakog karaktera ili praznog novčanika, drugi pak uspješno nasjedaju na ovu psihološku igru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko ste puta otišli samo po nekoliko namirnica, a iz supermarketa se vratili s punim vrećicama onoga što nije bilo na popisu za kupnju?

Nije to ništa čudno. Vjerojatno niste o tome razmišljali, ali hrana i proizvodi strateški su posloženi tako da namame kupca da kupi i ono što nije planirao. I dok su jedni jakog karaktera ili praznog novčanika, drugi pak uspješno nasjedaju na ovu psihološku igru.

Nerijetko će vas namamiti crvene naljepnice na kojima piše “sniženje” ili “akcija” i posegnut ćete za tim proizvodom iako ga niste planirali kupiti. To su tek neke od psiholoških igara za zavaravanje kupaca kako bi potrošili što više.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje o tome kakav utjecaj na kupce i njihovu potrošnju imaju posebno, strateški posložene police s proizvodima. Kupci su upućeni u četiri velika supermarketa s popisom namirnica za kupnju, no izišli su iz supermarketa s puno više proizvoda nego što su planirali, ali i sa znatno većim računom koji su platili.

Viseće oznake koje se lagano njišu djeluju na kupce poput zastava i “pozivaju” da u svoje košarice ubace još proizvoda.

Ako prođete pokraj takve oznake, vjerojatno ćete se poslije vratiti i pogledati što to ne smijete propustiti. Prodavači znaju staviti i velike crvene oznake s cijenama pokraj proizvoda, a kupci crvenu boju automatski povezuju sa sniženjem čak i onda kada cijena nije snižena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nerijetko se i pokraj pelena postavlja pivo jer će, posebice petkom, na taj način više bočica završiti u košaricama kupaca, tvrde stručnjaci. Pokazalo se i da kupci police s proizvodima pregledavaju tako kao da čitaju knjigu, s lijeva na desno pa proizvođači znaju platiti više da se njihovi proizvodi u nekom supermarketu nađu na lijevoj strani prolaza i polica i u visini očiju.

Također, cijene se često povećavaju s lijeve na desnu stranu, a proizvodi s nižim cijenama koji supermarketu nose i najnižu zaradu, nalaze se na donjim policama. Neki lanci promoviraju neke proizvode na sniženju na samom ulazu kako bi vas upoznali s akcijama i osigurali se da te proizvode poslije i kupite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poneki lanci drže hladnjake s narescima u blizini kruha i na taj način osiguraju veću prodaju jer će kupci nesvjesno već u glavi složiti neki sendvič sa svježim kruhom i ukusnom šunkom ili pancetom.

Voće i povrće često je posloženo u blizini ulaza u supermarket ili na poziciji da se vidi prije nego što uđete u dućan jer tako stvara dojam ponude zdravih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kruh, mlijeko i šećer proizvodi su koji su obično “zakamuflirani” uz ostale proizvode kako biste ih morali malo bolje potražiti i pritom kupiti još nešto što vam usput padne za oko.

Ne znate kako se svemu tome oduprijeti?

Stručnjaci poručuju: dvaput razmislite treba li vam zaista taj proizvod koji ste upravo ubacili u košaricu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 večernji.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME