Evo koju hranu i lijekove ne bi trebali kombinovati

Ukoliko koristite neki lijek, postoje namirnice koje bi trebalo da izbjegavate.

SOK OD JABUKE I LIJEKOVI ZA ALERGIJU

Ako pijete lijekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, narandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lijek do vašeg tijela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost lijeka za čak 70 procenata.

Savjetujemo vam da ove sokove ne miješate ni s lijekovima za štitnu žlijezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

CIMET I VARFARIN

Ovaj lijek se uzima za razređivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovaj lijek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smijete da jedete cimet zajedno s ovim lijekom.

Copy

Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razrijedi krv i da izazove oštećenja jetre.

SUHO MESO I ANTIDEPRESIVI

Provjerite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život.

Nažalost, ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo.

Dobra vijest je da flaširano pivo vjerovatno neće da vas povrijede i da njih možete da konzumirate.

AKOHOL I ACETOMINOFEN

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lijekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

MLIJEČNI PROIZVODI I ANTIBIOTICI

Ako budete zajedno konzumirali mliječne proizvode i antibiotike, spriječit ćete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija.

Kada dobijete lijek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lijekova, onda izbjegavajte mlijeko, jogurt i sir dva sata prije i poslije uzimanja lijekova.

LIMETA I LIJEKOVI ZA KAŠALJ

Limes u kombinaciji s lijekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lijekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja.

Ako limetu kombinujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost, a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima.

Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbjegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže, piše “Menshealth”.

Prethodni članakKurban- bajram podsjetnik da je požrtvovanost sastavni dio života
Sljedeći članakOvo su dobro plaćena zanimanja za koja vam treba samo kurs