AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Iz Federalnog ministarstva trgovine za Hayat.ba kazali su da je u toku današnjeg dana evidentirano novih dvadeset sedam obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

Također, kako navode u resornom federalnom ministarstvu trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,76 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,72 KM/litru. Na snazi je i dalje Odluka Vlade FBiH  kojom je propisano utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

  • U skladu sa tačkom III. Navedene Odluke za privredna društva koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM/litru derivata, a za pivredna društvia koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata, kažu iz resornog ministarstva.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH za Hayat.ba kaže da su poskupile veleprodajne cijene  koje utječu na formiranje maloprodajnih cijena.

  • Unazad nekoliko dana raste veleprodajna cijena koja se kreće po nekoliko feninga po litru i to nesumnjivo utječe na formiranje krajnije cijene koju plaćaju potrošači. O tome konačnu riječ donosi Federalno ministarstvo trgovine, objašnjava Bošković.

Dok kod nas cijene nafte rastu  u svijetu one padaju. Tako je u Londonu je cijena sirove nafte “brent” manja za 0,9 posto ili 37 centi i sada je 40,34 dolara po barelu.U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 1,4 posto ili 52 centa i iznosi 37,44 dolara po barelu.

Hayat