Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti sa sobom preko granice

Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti sa sobom preko granice

Prilikom prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, važno je biti svjestan i informiran o pravilima i propisima koji se odnose na unos različitih proizvoda.

Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje dala je za N1 detaljan pregled onoga što smijete prenijeti preko državne granice kako biste izbjegli neugodnosti i kazne.

Lični prtljag

Kada je u pitanju lični prtljag bez naplate carine i PDV-a, dozvoljena vrijednost je do 300 eura po osobi. Ova vrijednost uključuje sve što nosite na godišnji odmor, kao što su odjeća, obuća, higijenske potrepštine i druge potrebne stvari. Za putnike u vazdušnom saobraćaju, vrijednost je do 450 eura, dok je za osobe mlađe od 15 godina ograničenje 150 eura. U Bosni i Hercegovini, ograničenje za unos ličnog prtljaga iznosi do 600 KM.

Akcizna roba

Unos akcizne robe također je strogo regulisan. U Hrvatsku nije dozvoljeno unijeti više od 2 kutije cigareta, odnosno 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom saobraćaju. Za alkoholna pića, pravila su sljedeća:

  • Alkoholna pića sa udjelom alkohola iznad 22%: do 1 litra.
  • Vino: do 4 litra.
  • Pivo: do 16 litara.

Sva alkoholna pića moraju imati deklaraciju. Prekoračenje ovih ograničenja može rezultirati visokim kaznama.

Hrana i lijekovi

Pravila za unos hrane su također stroga. Iz zemalja EU nema ograničenja za unos hrane, ali ako dolazite iz BiH, ne smijete unijeti meso i mesne proizvode. Dozvoljeno je unijeti:

  • Mlijeko u prahu za dojenčad i posebnu medicinsku hranu: do 2 kilograma.
  • Hranu za ljubimce: do 2 kilograma.
  • Med i jaja: do 2 kilograma.

Prilikom unosa čokolade, treba paziti na udio mlijeka.

Lijekovi se mogu unijeti za ličnu upotrebu, ali je potrebno imati propisanu terapiju. U nalazu mora biti navedena vrsta lijeka i istorija bolesti.

Financijske granice

Unos novca također ima svoja pravila. Putnici trebaju biti informirani o maksimalnom iznosu novca koji mogu prenijeti bez obaveze prijave.

Savjeti za putnike

Darjana Maglov savjetuje putnike da se pridržavaju ovih propisa kako bi izbjegli visoke kazne. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO.gov.ba).

Priprema i informiranost su ključni za ugodno i bezbrižno putovanje. Slijedeći navedena pravila i propise, putnici mogu izbjeći neugodnosti na granici i uživati u svom putovanju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica