Evo koliko je iznosila najviša plaća isplaćena u doba korone

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Period pandemije koronavirusa u BiH obilježen je brojnim otkazima, ali i smanjenjem plaća onima koji su uspjeli zadržati svoj posao. Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.  

Određeni bonusi

Iz Porezne uprave FBiH kazali su nam, naime, da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plaća koja je prijavljena za mart iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

– Najviša neto plaća za april bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine – istaknuto je.

ČITAJ JOŠ:  Prve vakcine u FBiH dolaze za osam dana, stiže kontingent od 16.000 doza

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plaći za maj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

– Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – pojasnili su.

S druge strane, iz Porezne uprave RS kazali su da je najviša plaća u martu ove godine isplaćena na području Republike Srpske iznosila 19.923 KM.

ČITAJ JOŠ:  Sud donio odluku: Batko ostaje u pritvoru

Različite djelatnosti

– Ovu plaću ostvario je poreski obveznik iz Banje Luke u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Kada je riječ o aprilu ove godine, najviša plaća iznosila je 25.185 KM. I ova plaća ostvarena je na području Banje Luke, ali u i djelatnosti osiguranja – pojasnili su.

Dodali su da kad je u pitanju maj ove godine, najviša plaća iznosila je 30.876 KM.

– Ova plaća je ostvarena u Bosanskoj Gradišci i ponovo u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti – naglasili su. 

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Prosječna plaća niža od 1.500 KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2020. godine iznosila je 1.454 KM, što pokazuje nominalan pad za 1,1 posto u odnosu na decembar 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u martu ove godine iznosila je 1.466 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,3 posto u odnosu na decembar 2019. godine.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING