Evo koliko je u protekloj godini na području ZDK izvršeno samoubistava

Evo koliko je u protekloj godini na području ZDK izvršeno samoubistava

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u 2021. godini registrovano je ukupno 177 slučajeva suicida, sa stopom 8,2/100.000. Samoubistva spadaju u vodeće nasilne smrti u FBIH sa 38,1% zastupljenosti u nasilnim smrtima, nakon toga slijede zadesi ili nesretni slučajevi, i smrti nastale uslijed saobraćajnih nesreća.

Stope samoubistava su pale u 20 godina između 2000. i 2019. godine, a globalna stopa smanjena je za 36%. U Federaciji BiH je zabilježen trend porasta stope samoubistava u periodu 2005-2021. I na području Zeničko-dobojskog kantona je crna statistika.

U toku 2022. godine na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona dogodilo se 38 samoubistava. Od tog broja 29 samoubistava je izvršeno vješanjem, četiri je izvršeno upotrebom vatrenog oružja, dva sa upotrebom oštrog predmeta i ostali slučajevi su slučajevi utapanja, trovanja ili skokom sa visine. Dvadeset osam lica koji su izvšili suicide su muškarci dok je deset žena. U toku januara mjeseca 2023. godine službenici policije su evidentirali ukupno četiri samoubistva. Od ovog broja, dva samoubistva su izvršena vatrenim oružjem dok su dva izvršena vješanjem”, rekao nam je Elvedin Fišek, potparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Vrlo je mali broj samoubistava maloljetnih lica u ovoj i proteklim godinama. Pretežno se statistika o suicidu, na području ZDK, odnosi na lica koja su između šezdeset i osamdeset godina starosti koji “dižu ruku na sebe” zbog lošeg zdravstvenog stanja pokazuju podaci MUP-a ZDK.

Šta je razlog i  šta može uraditi lokalna zajednica, profesionalci, psiholozi i društvo u cjelini da se preveniraju slučajevi suicida, a naročito suicide maloljetnika za Zenicainfo govori profesor doktor Dženan Skelić.

Suicid se vrlo rijetko dešava na mah, on se uglavnom planira. Mi smo se dosta otuđili, udaljili jedni od drugih i to je krucijalni problem društva generalno. Udaljili su se ljudi unutar obitelji, udaljili su se na razini tih komšijskih odnosa. Udaljili su se na planu nekog humanog aspekta ljudske interakcije kao kolektiviteta. Nema više tog osjećaja za zajednicu, nema te povezanosti. Vi ako se sjetite perioda prije trideset godina čitava ulica je odgajala dijete. Mogao si slobodno pustiti dijete pred zgradu, na ulicu i znati da će neko o njemu voditi brigu. Danas toga više nema. Nema već duže vrijeme”, kaže profesor Skelić.

Globalno, stopa samoubistava se smanjuje, dok u Americi raste. Stope samoubistava su pale u posljednih 20 godina između 2000. i 2019. godine, a globalna stopa smanjena je za 36% ukazuje analiza Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Svjetski dan svjesnosti o samoubistvu, su ustanovili Ujedinjeni narodi (UN) 2003. Općenito, obilježavanje svakog 10. septembra, ima za cilj istraživanje i prikupljanje podataka o ponašanju koje prethodi izvršenju samoubistva, utvrđivanje različitih uzroka i zašto njegovi znaci ostaju neprimijećeni, te razvoj zdravih praksi i politika za prevenciju samoubistva.

Zenicainfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS