Evo koliko novca dobiju pripadnici SIPA-e za hapšenja i uspješne akcije

Od 1. marta do 31. maja ove godine Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) donijela je devet rješenja o novčanoj nagradi za ukupno 30 zaposlenih.

Osam ih je dobilo po 100 KM za angažovanje u popisnoj komisiji za 2019. godinu, jedan policijski službenik nagrađen je sa 300 KM za „uspješan rad i zalaganje u obavljanju policijskih poslova“, dva policajca su dobila po 100 KM za uspješno prikupljanje podataka o krivičnim djelima iz nadležnosti Agencije, a još dva policijska službenika po 150 maraka za „značajan doprinos u obavljanju policijskih poslova“, piše Srpskainfo.

Kako je naveo zamjenik direktora SIPA, Đuro Knežević, u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja, ostale stimulacije odnose se na rad u raznim operativnim akcijama, koje javnost inače pamti po hapšenju kriminalaca, uglavnom dilera droge.

Tako su četiri policajca dobila po 150 KM za postignure rezultate u akciji kodnog naziva „Rubin“. Drugim rješenjem, od 17. marta, za istu akciju nagrađena su još dva policajca sa po 200 maraka. Za učešće u akciji „Sky“ nagrađena su četiri policajca sa po 200 KM i još dva sa po 150 KM.

Dva policijska službenika nagrađeni su iznosom od po 300 KM i tri sa po 200 KM za postignute rezultate u radu u okviru operativne akcije kodnog naziva ,,Konoba“.

– Primjetno je da se većina rješenja odnosi na dodatno angažovanje policijskih službenika na operativnim aktivnostima, a koje su rezultirale lišenjem slobode više lica, privremenim oduzimanjem većih količina opojne droge i pronalaskom drugih predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – navodi SIPA.

Podsjećamo, akcija „Rubin“ provedena je početkom marta 2020. na području Cazina i Velike Kladuše, kada su uhapšene tri osobe zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge.

Akcija „Sky“, u kojoj su u Mostaru, Stocu, Travniku i Kiseljaku uhapšena četiri državljana BiH i dva Hrvatske, bila je nastavak međunarodne akcije razbijanja lanca krijumčara droge. U toj akciji zaplijenjeno je čak sedam tona marihuane.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE