Evo koliko se u FBiH čeka na posmrtnine za penzionere, i šta je potrebno od dokumentacije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U posljednje vrijeme povećan je broj umrlih penzionera u Federaciji BiH, a jedan od uzroka je pandemija, pa je penzionerskim udruženjima sve teže isplaćivati posmrtnine od članarina. Posmrtnine za penzionere isplaćuju se i iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, gdje su nam kazali da su u ovoj godini za posmrtnine izdvojili pet miliona KM i da se planira još novca za te namjene.

Posmrtnina iznosi 428 KM, u visini prosječne penzije u Federaciji BiH.

– Što se iznosa isplaćenih naknada tiče, već smo u 2021. isplatili pet miliona KM koji su za tu svrhu predviđeni našim finansijskim planom. Preraspodjelom sredstava finansijskog plana, osigurat ćemo dodatna dva miliona KM, koliko će, prema procjenama, trebati za podmirenje naknada do kraja ove godine – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Inspektori u akciji, građanima ‘ćeif’ da ne nose masku

Upitali smo koliko vremena prođe od predaje zahtjeva za posmrtninu do isplate novca.

Zakonski rok za donošenje odluke o pravu na naknadu troškova sahrane / dženaze je 60 dana od dana zaprimanja kompletne dokumentacije. Taj rok se poštuje – kazao nam je.

Razgovarali smo i sa jednim od penzionera.

– Troškovi dženaza i sahrana su oduvijek preskupi. Šta je tih 428 KM, kada vam tri puta toliko treba za ukop. I još ovu posmrtninu koja je mizerna morate čekati dva mjeseca, a ponekad i duže, i treba vam za to more papira. Jednostavno, kada vam najmiliji preseli, morate se snalaziti kako znate i umijete, posuđivati novac – ispričao nam je Rasim Š.

ČITAJ JOŠ:  Svadbe iz Gruda sele u HNK, krizni štabovi "prozivaju" inspekcije, među zaraženim sve više infektologa, anesteziologa...

Kod predaje dokumentacije u poslovnicu Zavoda PIO, neophodno je da se popuni zahtjev za naknadu troškova ukopa.

Uz zahtjev priložiti (originalne dokumente ili ovjerene kopije) i to:
– Izvod iz matične knjige umrlih
– Izvod iz matične knjige vjenčanih – kada zahtjev podnosi supružnik, i to ako na Izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrlog
– Punomoć – ako se zahtjev podnosi po punomoćniku
– Dokaz o srodstvu s umrlim korisnikom penzije – kada zahtjev ne podnosi supružnik, nego drugi član uže porodice umrlog korisnika penzije
– Uvjerenje o prebivalištu umrlog korisnika penzije (izdato od CIPS-a ili MUP-a)
– Računi o troškovima ukopa (izdat od pravnog subjekta registrovanog za ukope i srodne djelatnosti)
– Penzionerski ček umrlog korisnika iz posljednjeg tromjesječja isplate

ČITAJ JOŠ:  Ambasada Turske donirala računare osnovnim školama u BiH
GODISNJICA
MARKETING