Evo koliko su prošle godine porasli troškovi života u RS

trgovina
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Unazad godinu dana, trošak hrane iz sindikalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu skočio je za čak trećinu, dok je prosječna neto plata u ovom periodu u RS porasla za tek nešto više od 17 posto.

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka korpa je u decembru 2022. koštala 2.381 KM, od čega se na hranu odnosilo čak 1.053 KM ili polovina ukupnog troška mjesečnog života jedne porodice.

Rast cijena goriva

U istom mjesecu 2021. potrošačka korpa je koštala 2.031, a hrana 794 KM, što znači da jednu porodicu ovaj trošak sada košta 260 KM više.

U ovom periodu, prosječna plata je sa 1.038 porasla na 1.217 KM ili za 179 KM.

U godini koja je iza nas najviše su poskupjeli hrana i gorivo, bez naznake da bi u skorije vrijeme moglo doći o pojeftinjenja ovih roba.

Naftaši najavljuju da će, nakon jednog perioda mirovanja, cijene goriva na pumpama u RS ponovo biti korigovane naviše u narednim danima, ali i sedmicama.

Udar na egzistenciju

Građani upozoravaju da su na izmaku finansijskih snaga, te da će i najmanja poskupljenja biti udar na egzistenciju mnogih.

– U istom periodu lani živjelo se kudikamo bolje nego sada. A tek sa rusko-ukrajinskim ratom došla je kriza koju nismo mogli ni sanjati i koja nikako da popusti. Plate jesu nešto rasle, ali u javnom sektoru, dok je malo koji privatnik odriješio kesu. A cijene samo skaču. Neke namirnice su i skoro duplo skuplje, dok je o cijenama goriva suvišno i govoriti. Cijene hrane jesu kratko vrijeme lani mirovale, ali su opet krenula poskupljenja, i to ona redovna. Svi se proizvođači i trgovci žale na porast nekakvih troškova, a za običnog čovjeka nikoga nije briga. Ako ovako potraje, mnogi će, nažalost, morati na javni kazan – poručuje Milomir M., vozač iz Banje Luke.

Najviše skočila cijena hrane

Godišnja inflacija u RS u decembru je iznosila 13,6 posto. U poređenju sa istim mjesecom 2021, najveći godišnji rast cijena u decembru 2022. godine zabilježen je kod hrane i bezalkoholna pića, za 23,3 posto, zbog rasta cijena mlijeka i mliječnih proizvodi od 40,6 posto. Slijedi rast cijena prevoza za 17,4 posto, zbog poskupljenja prevoza putnika u avio saobraćaju od 40,5 posto, te goriva i maziva za putnička vozila od 21,7 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING