Evo koliko vam mjesečno treba novca da sami sebi uplaćujete zdravstveno osiguranje

Evo koliko vam mjesečno treba novca da sami sebi uplaćujete zdravstveno osiguranje

U našoj zemlji uprkos postojanju više modaliteta koji omogućavaju besplatno liječenje, postoje osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje. U zavodima zdravstvenog osiguranja smo saznali da građani imaju mogućnost da sebi uplaćuju doprinose za zdravstveno. Tako u Federaciji morate uplatiti za zdravstveno retroaktivno šest mjeseci, da biste počeli ostvarivati pravo na zdravstveno preko ličnih uplata, za šta vam treba početnih oko 500 KM. U Republici Srpskoj uplatite mjesečno 81 KM i imate zdravstveno.

7,36 KM ide Fondu solidarnosti FBiH  

– Jedna od mogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu je lična uplata u skladu sa članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Pravo na zdravstvenu zaštitu se ostvaruje pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje šest mjeseci unazad. Detaljne informacije možete dobiti u nadležnim kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja – kazali su nam u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su nam potvrdili da prije ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, osobe moraju najprije uplatiti određene mjesečne iznose šest mjeseci retroaktivno, a tu je i mjesec od kojeg žele da imaju zdravstveno osiguranje. Mjesečni iznos je 72,15 KM, od toga 64,79 KM ide kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, a 7,36 KM Fondu solidarnosti ZZO FBiH.

– Mjesečna osnovica za obračun doprinosa za osobu koja se prijavljuje na obavezno zdravstveno osiguranje utvrđuje se od osnovice koju čini prosječna mjesečna bruto isplaćena plaća na području Federacije BiH. Odnosno, 89,8 posto na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i 10,2 posto na račun Fonda solidarnosti ZZO FBiH- navode iz Zavoda i dodaju:

– Naprimjer, prosječna mjesečna bruto isplaćena plaća na području Federacije BiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog Zavoda za statistiku je 1.443 KM. Od tog iznosa, 0,05 posto (stopa) jednako je 72,15 KM, što je mjesečni iznos za uplatu doprinosa. Primjenom odluke Vlade FBiH 64,79 KM ide na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona, a 7,36 KM na račun Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH – naveli su.

Pričali smo i sa nekim od građana.

Kući me čekala plava koverta sa biroa 

– Znam ljude koji nemaju pravo na liječenje. Neki su u takvu situaciju došli svojom krivicom, recimo, zakasnili su u roku da se poslije srednje škole ili fakulteta prijave na biro. Moje iskustvo je da sam radio kod poslodavca koji me nije prijavio, radio sam kao honorarac, i pri tome, šta ću, bio na birou u nadi da će me poslodavac prijaviti. Međutim, uskoro me kući čekala plava koverta sa biroa u kojoj mi javljaju da sam skinut s biroa, odnosno, da više nemam pravo na zdravstveno jer je Porezna uprava provjerama pronašla da imam određena primanja. I tako sam ostao bez zdravstvenog, a uskoro i bez posla. Godinu nisam mogao da se liječim. Nisam znao da sam sebi mogao uplaćivati zdravstveno, a i da jesam, ne bih imao para za to – iskren je bio Mustafa Š.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su nam kazali da osobe koje za sebe žele uplaćivati zdravstveno osiguranjem mjesečno moraju izdvojiti 81,48 KM.

– Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je i omogućeno da svi građani mogu biti prijavljeni na zdravstveno osiguranje po nekom od predviđenih osnova. Primjera radi, zaposleni na osiguranje prijavljuje poslodavac, penzionere Fond PIO. Nezaposleni ostvaruju zdravstveno preko Zavoda za zapošljavanje, djeca preko roditelja/staratelja, socijalno ugroženi preko centara za socijalni rad i slično. Također postoji i mogućnost prijave na osiguranje po takozvanom ličnom osnovu, kada osoba sama za sebe uplaćuje doprinose, u slučaju da ne postoji niti jedan drugi osnov za prijavu.  One mogu da se prijave na obavezno zdravstveno osiguranje u nadležnoj područnoj jedinici Porezne uprave Republike Srpske. Iznos doprinosa je 81,48 KM – pojasnila nam je Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Faktor.ba/ E. Duvnjak-Šalaka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE