Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Mnogi s naših područja zbog penzije odlaze raditi u Njemačku, a, da biste ostvarili pravo na njemačku penziju, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penzijsko osiguranje.

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će biti penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko penzijsko osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzijskih bodova (bodova zarade).

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat tačno jedan penzijski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura (84.290 KM) na zapadu Njemačke i 41.967 eura (81.994 KM)  na istoku.

Za svaki penzijski bod ima se pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutačno iznosi 36,02 eura (70.38 KM) na zapadu i 35,52 eura (69.40 KM) na istoku (od juna 2023.). Mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutačna vrijednost penzije x faktor vrste penzije. I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu penziju, a penzija je uobičajena starosna penzija.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzijskih bodova. Trenutačna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1) tj. 351.88 KM. Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzijski bod, vaša će se penzija promijeniti, piše Fenix magazin.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica