Portal 072info

Evo na kojim mjestima u avionu ne bi trebalo da sjedite!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mogućnosti zaraze su najveće pojedinim mjestima, na kojima je i izloženost bolestima veća. Rezultati ogleda Univerziteta Arizona su pokazali koja su to mjesta.

Ukoliko ste mislili da je svejedno gdje ćete sjediti u avionu kada putujete na neku destinaciju, prevarili ste se. Upravo to je pokušao da dokaže mikrobiolog Čak Gerba, čija je svrha istraživanja pomoć putnicima da donesu pravi izbor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati ogleda Univerziteta Arizona su pokazali da je najgore kada se sjedi na prolazu, a najbolje je sjediti do prozora. Na sjedištima se nalazi najviše bakterija, jer se ljudi koji prolaze kroz avion pridržavaju za sjedišta kako bi održali ravnotežu, ostavljajući za sobom potencijalne opasne čestice.

Mogućnosti zaraze su najveće na ovim manje popularnim mjestima, jer se tu dolazi u kontakt sa najvećim brojem ljudi, pa je i izloženost bolestima veća. Mikrobiolog Gerba je naveo incident iz 2008. godine kad se na ljetu iz Bostona u Los Anđeles, raširio norovirus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da podsjetimo, pojačane su bile mjere opreza i za vrijeme epidemije ebolom, kada je na aerodromima i u samim avionima urađena preventivna projvera putnika i kontrola uslova.

Tako da, sljedeći put kada budete kupovali avionske karte, razmislite dobro koja mjesta ćete izabrati.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME