AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Sigurno i vas muči pitanje da li se telefon može prepuniti?

Da li držite telefon na punjaču tokom noći, a čuli ste da punjenje telefona tokom cele noći može da ošteti bateriju i smanji joj radni vek. Prema informacijama koje je objavio britanski The Independent – zaboravite na to i punite telefon tokom cele noći koliko god hoćete!

Baterije smartfona su pametne koliko i uređaji, pa Litijum-Jonske i Litijum-Polimer baterije ne mogu da se prepune, jer prekidaju ciklus punjenja nakon što dostignu nivo napunjenosti od 100 odsto, piše Mondo.

U Quora odgovoru na ovu problematiku, Džes Holington, autor i urednik popularnog iPhone sajta, kao i programer, a kojeg je citirao i The Idenpendent, kaže da je najbolje puniti telefon kad vam to zatreba i da će životni ciklus od oko 500 punjenja (kompletnih od nule do 100 odsto) svakako ostaviti trag na bateriji, bez obzira na to kako je vi punili.

On ne savetuje da se baterija prazni u potpunosti pre novog punjenja, nego da se dopunjava kada se za tim ukaže potreba.

Sagovornik pomenutog lista ovo je rekao za primer iPhone uređaja, ali je naglasio da je princip isti i za sve druge proizvođače mobilnih i uopšte uređaja sa punjivim baterijama i pod uslovom da je sistem od “prepunjavanja” dobar, odnosno da radi.