Portal 072info

Evo šta će vam se desiti ako prostirete veš u sumrak!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prostiranjem veša u sumrak kada se okupljaju zle sile, a vile i vještice “kolo vode” vjerovalo se da će se nešto od svog tog zla i čini “uvući” u veš i tako prenijeti na one koji ga obuku

Uz napomenu da ne pokušavamo ni da ih raskrinkamo niti da vas ubijedimo da odista djeluju, donosimo vam tumačenja stručnjaka o tome odakle potiču. To da li ćete u njih vjerovati, ili ne – vaša je stvar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nakon pisanja Telegrafa o tome odakle potiče vjerovanje da se onaj ko sjedi za stolom na ćošku neće udati ili oženiti, serijal o sujeverju nastavljamo tumačenjem vjerovanja prema kojem ne valja u sumrak prostirati veš napolju, jer se oko njega okupljaju zle vile.
Ne sumnjamo da ste se sa ovim vejrovanjem, ako nigde, a ono u nekom od sela barem jednom u životu sreli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu od kada datira ovo vjerovanje. Prvi zapisi o njemu, baš kao i o drugim običajima, vjerovanjima i sujevjerju nesumnjivo stižu od Vuka Stefanovića Karadžića i Veselina Čajkanovića, dakle iz 19 vijeka.

– Kod ovog vjerovanja najvažnije je da je vezano za sumrak, tačnije noć, posebno opasno vreme u tradicionalnom modelu kulture – počinje priču za Telegraf dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu nastavljajući:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dakle, noć je u narodnom vjerovanju definisana kao mitski, demonski prostor kojim vladaju zle sile koje mogu čovjeku da naude. Pritom je važno istaći gradaciju u poretku “opasnih” dana, tačnije noći. Naime, prema tradiciji, posebno su opasni nekršteni dani u periodu od Božića do Bogojavljenja, zatim takozvana “bijela nedjelja”, posljednja mrsna nedjelja (pred veliki post), Todorova subota… U Vojvodini je na primjer rasprostranjeno mišljenje prema kojem oni koji na Todorovu subotu ostanu napolju budu ujutru pronađeni onesviješćeni u nekom jarku, čak sa tragovima kopita na glavi… Tokom pomenutih perioda, dakle, djelovanje zlih sila po narodnom vjerovanju je najjače – objašnjava Marjanovićeva dodajući da stoga ne čudi što je vjerovanje o kojem pričamo smješteno baš u ovo doba.

Dakle, za razliku od dana koji simbolički predstavlja ovozemaljski život, noć je vrijeme vladavine demonskih sila, doba kada “vile vode kolo” i mogu da naude ljudima. Po tradicionalnom vjerovanju naročito su “opasne” noći tokom zime, jer se demonskoj prirodi noći pridružuje opšta zamrlost prirode, koja se simbolički vezuje za život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jednostavno objašnjeno, prostiranjem veša u sumrak kada se okupljaju zle sile, a vile i veštice “kolo vode” vjerovalo se da će se nešto od svog tog zla i čini “uvući” u veš i tako preneti na one koji ga obuku. Otud primjera radi, “stiže” i vjerovanje prema kojem veš djeteta ne smije da zanoći napolju prvih 40 dana nakon njegovog rođenja.

Ne znamo da li se nešto loše nekome odista dogodilo dok je prostirao veš u sumrak, tek ostavljamo vam izbor da u ovakva i slična sujevjerja vjerujete, probate da im se suprotstavite ili ih jednostavno ignorišete.

TELEGRAF.RS

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME