Evo šta će vam se dogoditi ako ne ustanete čim vam zazvoni sat!

Evo šta će vam se dogoditi ako ne ustanete čim vam zazvoni sat!

Ljudsko tijelo posjeduje nekoliko mehanizama za prirodno buđenje, pa se tako dva sata prije nego što se probudite polako podiže temperatura mozga. Međutim, evo šta se događa u tijelu kada, umjesto da ustanete, pritisnete dugme za odlaganje buđenja.

Ma koliko vam je slatko da nakon što se oglasi alarm odspavate još desetak minuta, to vam može upropastiti čitav dan, tvrdi dr Mjeri Karskadon, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Univerzitetu Braun.

Naime, ljudsko tijelo posjeduje nekoliko mehanizama za prirodno jutarnje buđenje. Dva sata prije nego što je vaše tijelo spremno da se probudi lagano se podiže temperatura mozga kako bi se on lakše aktivirao, a vi osjećali manje pospano. Postepeno raste i temperatura tijela i san postaje laganiji jer mozak luči hormone kortizol i dopamin koji daju energiju za novi početak dana.

Ali, ako se niste dovoljno naspavali budilnik će zazvoniti u trenutku kada se temperatura vašeg tijela još nalazi na nivou one neophodne za duboki san. Zato drhtite od hladnoće kada se otkrijete i krevet vas neodoljivo privlači jer se samo pod pokrivačem osjećate izuzetno ušuškano.

Ukoliko tada, umjesto da sasvim isključite budilnik, pritisnete dugme za odgađanje buđenja i nastavite da drijemate ne biste li ukrali još malo sna, vaš mozak i tijelo se vraćaju u stanje uspavanosti. Sljedeće oglašavanje budilnika potpuno će ih zbuniti i vi ćete se još dugo osjećati ošamućeno i bunovno, kao da nikako ne možete da se probudite.

Svako novo oglašavanje budilnika samo pojačava to stanje koje naučnici nazivaju “inercija sna” koje može potrajati i puna četiri sata nakon ustajanja iz kreveta.

Dosadašnja istraživanja su nedvosmisleno pokazala da isprekidan san vodi do toga da se tokom čitavog dana osjećate umorni i mrzovoljni, a sve dnevne aktivnosti obavljate lošije. Mnogo je bolje, slažu se naučnici, da umjesto čestog pritiskanja dugmeta za odgađanje buđenja, budilnik jednostavno namjestite da zvoni 20 minuta kasnije. Na taj način ćete svom tijelu omogućiti da se postepeno navikne na takvo buđenje. Već poslije nekoliko nedelja, organizam će sam početi da se priprema za buđenje sat vremena ranije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica