Portal 072info

Evo šta da radite kada ne možete da zaspite

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Dva ujutru je, ustajete rano, a nikako ne možete da zaspite?

Svi već znamo najbolji način da se nateramo da zaspimo odmah kad priđemo krevetu – jednostavno učinimo da izgleda kao džinovska, mekana oaza stvorena za opuštanje. Ali šta kada ste umorni i silno želite da spavate, ali nikako ne možete da uplovite u svijet snova? 

Stručnjaci za san savjetuju da probate ovo: 

Izađite iz kreveta 

Ovo djeluje kontraproduktivno, ali zapravo je pametno reenje. 

– Radite nešto tiho, mirno i opuštajuće u sobi sa prigušenim svetlom i u drugoj sobi. Ne možete da naterate san da se dogodi, ali ostajanje u krevetu kada ne možete da zaspite šalje poruku vašem mozgu da je krevet za budna vremena a ne za spavanje. A to nije nešto što želite – objasnila je dr Šelbi Haris. 

Dakle: Čitajte magazin ili knjigu kako bi prekratili vrijeme. Ako počinje da vam se spava, prebacite se u krevet i iznenadićete se koliko ćete brzo zaspati. 

Ne razmišljajte o sutra 

Veliki problem kada ne možete da zaspite je to što razmišljate o sutra, a ne o trenutnoj situaciji. Ukoliko ležite i razmišljate o obavezama koje vas čekaju sutra, to vam neće pomoći da zaspite. Umjesto toga opustite se i počnite da ponavljate mantru: “Ako ne spavam večeras, spavaću bolje sutra ili prekosutra – savjetuju doktori. Ovo će učiniti da vaš mozak više ne osjeća pritisak i vjerovatno ćete ubrzo početi da zevate. 

Okrenite sat 

Vrijeme je blagoslov i kletva, a u ovom slučaju definitivno kletva. Dovoljno je samo da vidite sat i da se setite da imate sve manje fore za spavanje, a vi još budni. Ovo vam neće pomoći da se opsustite. rješenje? Okrenite sat tako da ga ne vidite iz kreveta. 

Zapisujte 

Ako ne možete da prestanete da razmišljate o sastanku ili prezentaciji koju imate sutra, onda ustanite, upalite lampu i zapišite svoje misli (zato je dobro imati papir i olovku pored kreveta). 

– Zapisivanje pomaže da pustite stvari – savjetuju doktori. 

Poslijetoga ćete brže zaspati.

Podijelite članak