Evo šta kažu iz Suda BiH o izdržavanju kazne Fadila Novalića

Evo šta kažu iz Suda BiH o izdržavanju kazne Fadila Novalića

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora zbog slučaja ‘Respiratori’, a na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima trebao bi otići 6. marta, nezvanično je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba.

Kontaktirali smo i Sud BiH, koji su nam kazali da, u skladu sa zakonom, osuđeni mogu tražiti odgodu izvršenja kazne te oni ne mogu navesti tačan datum izvršenja kazne.

“Sud pravovremeno i u skladu sa zakonom, poduzima korake na finalizaciji spisa u predmetu Fadil Novalić i drugi, a što uključuje i dostavljanje uputnog akta osuđenima. Sud vodi računa o svojim obavezama, kao i posljedicama koje mogu potencijalno nastupiti u slučaju neblagovremenog izdavanja uputnih akata.

Također, Sud napominje da osuđena lica uživaju određena prava i mogućnosti u smislu traženja odgoda za izdražavanje, za šta su propisana pravila, te s tim u vezi nije svrsishodno odgovarati na pitanja o tačnom datumu stupanja osuđenih na izdržavanje, obzirom da je isto, zakonski, podložno promjenama. Ključno je da je javnost upoznata da Sud svoje obaveze ispunjava blagovremeno i u skladu sa zakonom”, navode u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba iz Suda BiH.

Podsjetimo, u istom predmetu na šest godina osuđen je bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, dok je vlasnik firme ‘Srebrena malina’ Fikret Hodžić dobio pet godina.

Odbrana Fikreta Hodžića uputila je apelaciju Ustavnom sudu BiH, a o tome možete više čitati na linku OVDJE.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica