Evo šta prva jutarnja kafa radi vašem mozgu

Evo šta prva jutarnja kafa radi vašem mozgu

Dok jedni pod crnim zlatom podrazumijevaju naftu, drugima je to prijeko potrebna kafa. Omiljeni crni napitak ima milione ljubitelja širom svijeta, a nerijetko je i glavni sastojak našeg doručka. Oni zavisniji čak ne mogu da funkcionišu bez potrebne doze kofeina, prenosi kurir.rs

Zamisliti dan bez minimalno jedne šoljice kafe milionima ljudi širom svijeta je nemoguće, a kamoli izdržati 24 sata bez omiljenog crnog napitka. Mediji redovno pišu o štetnosti i pozitivnim stvarima koje nam kafa donosi kao i na koji način treba dozirati konzumaciju iste. Ali, da li je zaista istina da nas kafa razbuđuje, ili je sve to u našoj glavi?

Kofein na kratke staze

ASAP Science se pobrinuo da nam još jednom slikovito i na zabavan način ponudi odgovor na pitanje kako kafa utiče na naš mozak. Kofein je po svojoj strukturi jako sličan adenozinu – hemijskom spoju koji se nakuplja u našem mozgu u budnom stanju. Adenozin se veže uz receptore koji usporavaju moždanu aktivnost, zbog toga smo umorniji što smo duže budni, a nivo tog spoja opada kada sklopimo oči.

Kao što je već navedeno, kofein je sličan adenozinu pa se prilikom unosa u naš organizam s njim na neki način takmiči i veže na iste receptore, ali ne osjećamo umor. Zbog prisustva kofeina, adenozin se više ne može nakupljati u značajnijoj količini pa ima i manji učinak na naš organizam. Međutim, ne radi se o dugoročnoj prednosti.

Povećava otkucaje srca i izaziva sreću

Na duge staze mozak reaguje na način da stvara više receptora za adenozin, zbog čega nam logično treba više kafe da bi ostali budni. Ali posljedica može biti i da se čovek osjeća umornije kad prestane piti kafu nego što bi bio da je uopšte nije konzumirao.

Kafa također stimuliše i proizvodi adrenalin i dopamin. Zbog toga nam se ubrzavaju otkucaji srca i pobuđuje osjećaj sreće. Na sličan način funkcioniše kokain i upravo je to razlog zašto kafa izaziva blagu vrstu zavisnosti. Ipak, na pitanje može li nas prekomjerna količina kafe ubiti, odgovor će se svidjeti svim kafopijama. Da bi nas kafa ubila morali bismo popiti čak 70 šoljica odjednom, što nije fizički ni moguće.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica