poplave
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 5, 2021 @ 18:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo (KUCZ) izdate su preporuke građanima i pravnim licima, šta raditi u slučaju poplava. 

– Preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima, da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i  materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora. 

Napominjemo, navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan – saopćeno je iz Kantonalne civilne zaštite. 

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER